Борисов за операцията на Т1: Да извлечем поуките

Информация се подава тогава, когато е 100% потвърдена, а не като реалити шоу - три часа държавата в истерия, подчерта премиерът

02.12.2015 | 17:30 Редактор: Ирина Георгиева
Борисов за операцията на Т1: Да извлечем поуките

Службите за сигурност действаха добре, заяви премиерът Бойко Борисов по повод операцията на летище София на 1 декември. Той заяви, че подобни инциденти вече не трябва да се получават и отбеляза уволнението на служителката от пресцентъра на аерогарата заради изявлението й пред медиите, че в съмнителния бял микробус, паркиран пред Терминал 1, е открито взривно устройство. 

"Грешката на службите ще я посоча и пред вас и публично – когато има такъв инцидент, има начин на действие с така наречените или паравани, или се поставят четири пожарни около обекта, или автобуси и т. н. А не да се наредят на сто метра медиите – при една експлозия ще ги изтрепе всичките." - поясни Борисов.

Информация се подава тогава, когато е 100% потвърдена - окончателна, а не като реалити шоу - три часа държавата в истерия, подчерта премиерът.

"Разхождат напред-назад СОБТ там и всичко се снима и се предава директно. Какво пречеше да сложите четири автобуса от четирите страни?! Да не говорим – хората, които идват и питат: "С каквото сте дошли – с това ще си отидете". Какво пречеше на аерогарата да се пратят два автобуса и да извозват, да им обясняват. Всичко това създава негативи. Веднъж ги е страх, втори път – никакво внимание. Ходи с куфара човекът километри наред и разни чиновници там излизат да говорят глупости." - коментира още Борисов.

Премиерът призова да се извлекат поуките от този инцидент и "да си направим, както се казва, учебната тревога".

"Вие видяхте как беше в Париж – стоят, няколко преки, прави се кордон и оттам, който иска да предава. Сутринта тази позиция съм я изразил пред колегите и се надявам повече това да не се случва." - обобщи Борисов.