fallback

Кунева: Шенген да се укрепи, за да няма тежки последствия

ЕС има обща валута, общо законодателство, следващата стъпка е обща охрана на границите, смята вицепремиерът

01.12.2015 | 10:07 Автор: Ирина Георгиева

В момента положението с Шенген в ЕС има два варианта - или да се укрепи, или да изчезне. Това заяви вицепремиерът и лидер на ДБГ Меглена Кунева за bTV. Според нея правилно е да се укрепи, за да няма тежки политически и икономически последствия.

Frontex трябва да се засили в посока обща охрана на границата, категорична е Кунева. По думите й ЕС има обща валута, общо законодателство, следващата стъпка е обща охрана на границите – това ще засили сигурността в Европа.

През 2015г. България не беше достатъчно активна за влизане в Шенген - тръгнахме с по-малко самочувствие и с по-малко координирани усилия с Румъния, посочи вицепремиерът.

Бежанците трябва да се спрат, ако не искаме Европа да последва пътя на разпада на Римската империя - Кунева цитира изказването на холандския външен министър. Според нея това изказване е крайно, но е нужно да се положат усилия и Европа ясно да каже какъв й е лимитът за прием на мигранти. Споразумението между ЕС и Турция е стъпка в правилната посока за решаване на кризата.

Още по темата

Антикорупционен закон

Антикорупционният закон ще бъде много ефективен инструмент за планирани проверки и залавяне на случаи като "Бисеров" на много по-ранен етап, смята Кунева. По думите й и кметовете са в обхвата на закона - 200 хил. лева за джип на кмет изискват проверка, каза още тя, визирайки току-що станалия известен случай на български кмет на малко населено място, празнуващ шумно придобиването на новия си джип.

"Разбира се той може да има парите си от наследство или от продажба на имоти и земи, но това изисква проверка. Всички на такива позиция трябва да знаят, че са отговорни пред закона." - поясни Кунева.

В новите текстове ще има достатъчно гаранции за неподписаните сигнали - да не се задвижва напразно държавната машина и да са съпроводени с достатъчно факти, заяви Кунева. Според нея това ще облекчи и административното разследване и ще даде възможност за наказателно преследване, ако това се налага.

"Искаме ли да знаем навреме имуществото на хората на високи властови позиции и на тези, работещи под голям корупционен риск? Ако искаме, законът трябва да мине. Ако не, значи няма да отговорим политически на желанията на хората, защото законът има силна обществена подкрепа." - каза тя.

По отношение на скандала със записите на съдиите, Кунева изтъкна необходимостта от укрепване на институциите.

"Няма да коментирам изявления, докато не се докаже произходът на записите. Институциите да си свършат работата." - заключи тя.

/Снимка: Архив/

fallback
Още от България
fallback