Депутатите приеха на първо четене бюджета за 2016 година

Най-много гласове "за" са дали ГЕРБ и РБ

19.11.2015 | 13:46 Редактор: Мария Аладжова
Депутатите приеха на първо четене бюджета за 2016 година

Държавният бюджет за 2016 година беше приет на първо четене в Народното събрание днес. Законопроектът е подкрепен със 138 гласа "за", 65 "против" и 9 "въздържали се".

Най-много гласове "за" са дали депутатите от управляващата ПП ГЕРБ - 84. Реформаторският блок също подкрепи бюджетът за догодина с 19 гласа "за". БСП и ДПС пък бяха двете партии с най-много гласове "против" - съответно с 32 и 27 гласа.

Финансовият министър Владислав Горанов коментира, че основните сфери на финансиране за 2016 година ще бъдат образованието и инфраструктурата. Той подкрепи и атуализацията на бюджет 2015 с аргумента, че е била наложена необходимост от допълнителни разходи за МВР и Министерството на отбраната. Финансовият министър обаче обеща, че тези разходи ще бъдат компенсирани:

"Знаете, че още от пролетта алармирах, че темповете, с които се правят тези промени, са незадоволителни. Поехме ангажимент обаче да не оставим служителите в системите без заплати за месеците ноември и декември по причина, че по една или друга причина реформите не са могли да се състоят. Стъпка напред е и осъзнаването, че такива промени трябва да има, за да могат да се подобрят условията на труд в тези системи и качеството на тяхната работа", заяви Горанов, цитиран от БНР.

Очакванията за растеж на БВП за догодина е да достигне 2,1%. Новият дълг ще бъде до 5,3 млрд. лева, като се очаква по-голямата част от дълга да бъде поета от външни пазари. Горанов посочи, че дефицитът ще бъде сведен до 2% или 1,8 млрд. лева.

"Държавният бюджет за 2016 има основна цел да запази фискалната стабилност и да намали разликата между приходите и разходите, която се отвори след неблагополучията през 2014 - да намали размера на бюджетния дефицит. Това усилиe не е самоцел. Колкото по-бързо успеем да сближим приходната и разходната част на бюджета, толкова по-малко ще са опасенията и упреците, че държавният дълг расте непропорционално", добави още финансовият министър.