fallback

Президентът почете паметта на падналите в бой войници

Ритуалът с военни почести се провежда от 1924 г. и е прекъснат след идване на тоталитарния режим на власт, но е възстановен през 1992г.

07.11.2015 | 16:14 Автор: Ирина Георгиева

Държавният глава и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Росен Плевнелиев почете паметта на падналите във войните за национално обединение български воини на 7 ноември - Архангелова (мъжка) задушница, съобщиха от пресцентъра на Дондуков 2. На Централните софийски гробища президентът Росен Плевнелиев присъства на панихидата по повод Архангелова задушница и положи венец пред мемориала на загиналите герои.

На ритуала присъстваха заместник-председателят на НС Димитър Главчев, министърът на отбраната Николай Ненчев, началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов, командири на родовете войски, ветерани, дипломати и много граждани.

Заупокойната молитва във Военния мавзолей-костница на Централните софийски гробища беше отслужена от Негово Преосвещенство Браницкият епископ Григорий, викарий на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, съобщи Министерство на отбраната.

"Загиналите български воини с техния подвиг са останали завинаги живи в народната памет. Християнски, морален, патриотичен дълг е да почетем тяхната памет, да отправим молитва към Бога за успокоение на душите им." - каза епископ Григорий.

С падане на колене присъстващите почетоха паметта на воините, загинали за Отечеството. Бяха поднесени венци и цветя пред Военния мавзолей - костница и пред паметните плочи с имената на българските военнослужещи, загинали при изпълнение на служебния си дълг в операцията на ООН по поддържане на мира в Камбоджа и в мисията на Международните сили по възстановяване и стабилизиране на Ирак.

Ритуалът с военни почести се провежда от 1924 г. и е прекъснат след идване на тоталитарния режим на власт. Традицията е възстановена през 1992 г. от Министерството на отбраната и Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите.

fallback
Още от България
fallback