fallback

Италианските компании у нас имат нужда от подкрепа от двете правителства

Машиностроенето е най-големият отрасъл, с което Италия се проявява като партньор на България в търговията

02.11.2015 | 20:03 Автор: Борислав Петров

Трябва да се направи ясно разграничение, между бежанците и икономическите мигранти, които прииждат в Европа и това е основното, с което ЕС трябва да се справи в бежанската криза. Това каза министърът на външните работи Даниел Митов по време на среща с външния министър на Италия Паоло Джентилони. Двамата посетиха българо-италиански бизнес форум.

Даниел Митов и италианският му колега се съгласиха, че основните проблеми, свързани с бежанската криза са икономическите мигранти и трафикът на хора.

    „България е една от тези държави, които отдавна предупреждаваха за задаващата се миграционна вълна. Тя не е само бежанска. Трябва да концентрираме усилия и в борбата с нелегалния трафик на хора“, каза Митов.

Италия насочва усилията си към регистриране на мигрантите, осигуряването на статус на политическите бежанци и за връщането на икономическите мигранти обратно в държавите им, каза министърът на външните работи на Италия.

    „Няма магическа пръчка, която може да реши проблема с мигрантите. Италия има големи проблеми, но се опитваме да стигнем до решение“, каза Джентилони.

По време на българо-италианския икономически форум външните министри на България и Италия обещаха да обединят усилия в подкрепа на съвместния бизнес между двете държави. България развива успешно бизнес сътрудничество с Италия в областта на промишлеността, енергетиката, земеделието и транспорта.

Изгодни условия за инвестиции предлага България: ниски данъчни ставки, политическа стабилност, каза Митов.

За Италия България е „една широка платформа, обърната към целия регион, каза министър Джентилони.

Към днешна дата Италия е третият международен партньор на България в търговията с оборот от 4, 4 милиарда евро. Тенденцията е скоро да стане втори.

За целта предприемачи от над 30 италиански и 70 български фирми обсъдиха възможности за съвместен бизнес.

Според представителите на италианския бизнес, България има нужда от специализирано министерство за маркетинг, което да подпомага външната търговия.

Икономическият форум "Бизнес мисия в България: Технологии за агроиндустрията, промишлеността и инфраструктурата" се проведе в София на 2 ноември 2015. Над 200 срещи бяха реализирани между 30 италиански компании и техните потенциални български партньори, съобщиха организаторите от Италианската търговска камара в България.

На форума присъстваха: Марко Контичели, посланик  на Италия, Даниел Митов, министър на външните работи на България, Паоло Джентилони, министър на външните работи и на международното сътрудничество на Италия, Рикардо Монти, президент италианска търговска агенция, Стамен Янев, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции.

Вижте репортажа на Борислав Петров:

 

fallback
Още от България
fallback