fallback

За какво служи депутатската карта?

Депутатската карта не дава достъп до автономни сгради

02.11.2015 | 18:06 Автор: Васил Детелинов

За какво служи депутатската карта? През изминалата седмица едно размахване на пропуска за Народното събрание на публично място постави въпроса какви привилегии получават народните представители с нея. Може ли с картата хората, на които сме гласували доверие, да влизат в учреждение, офис, театър или дома ни и на достъп до каква информация дава право тя?

След като положат клетва, народните представители заедно с Конституцията получават и депутатска карта. Тя съдържа техните биометрични данни и служи за гласуване в пленарната зала. Оказва се обаче, че картата не дава никакви привилегии на ползвателите й, а само морални задължения, обяснява председателя на правната комисия Данаил Кирилов. 

Привилегиите идват от правилника на Народното събрание - като безплатно ползване на автомобил на парламента, карта за градски транспорт. Право на сътрудници и дори квартира за сметка на държавата, ако депутатът не е софиянец. Тези облаги обаче не са изписани на депутатската карта. Там освен снимката и името на притежателя, ,на гърба й има кратък текст, който казва, че :

"Държавните и местни органи и техните администрации са длъжни да оказват съдействие на народния представител и да му предоставят при поискаване сведения и документи във връзка с изпълнение на правомощията му. Народният представител има право да посещава всички държавни и местни органи- министерства, ведомства, учреждения и организации."

Депутатската карта обаче не позволява достъп до автономни сгради като университети, например. С нея депутатът не може да влиза в движимо или недвижимо имущество на гражданин, ако установи , че там се извършват закононарушения. Той може само да информира за това органите на реда, но не и да се намесва.

Отговорите потърсиха Васил Детелинов и Цветан Атанасов.

 

 

 

fallback
Още от България
fallback