fallback

Пет години по-късно: Бургазлии могат да се радват на пл. Св. св. Кирил и Методий

Не е готов обаче подземният паркинг под площада, който трябваше да е построен за 15 месеца, но вече се бави с 5 години

22.09.2015 | 08:58 Автор: Ирина Георгиева

През Февруари 2011 година беше съобщено, че започва строителството на подземен паркинг на площад "Св. св. Кирил и Методий" в Бургас, което беше предвидено да продължи 15 месеца. Почти пет години по-късно бургазлии вече могат да се радват на обновения площад "Св. св. Кирил и Методий", видя екип на Bgonair.bg.

Първа копка за изграждането на подземния паркинг беше направена през 2011г. и въпреки че беше предвиден да е готов след 15 месеца, през 2013г. стана ясно, че община Бургас удължава този срок до януари 2014г. - след това Общината щяла да предприеме строги мерки към концесионера, но неясни какви. През 2014г. от НФСБ в Бургас подадоха сигнал в прокуратурата, че не са спазени сроковете за строеж. Резултатът днес - строителството на подземния паркинг продължава. Очаква се да бъде готов след около два месеца - за празника на Бургас Никулден, който се празнува на 6 декември.

През 2011г. беше обявено, че строителството на паркинга струва 10 млн. лева.

Площад "Св. св. Кирил и Методий" е с нова визия - преди там имаше паркинг, а сега има дръвчета, много пейки, а за някои, от които е построена и "сянка". Облагороденото място вече се превърна в любимо място за много майки, бургазлии и ученици от училище "Св. св. Кирил и Методий".

Междувременно продължава и реконструкцията на храм "Св. св. Кирил и Методий", който беше полуразрушен заради строителството на подземния паркинг. В плана по реконструкцията ще бъде използвана иновативната система Jet Grouding, чрез която под основите на храма ще бъдат изкопани отвори, в които ще се отлее бетон, тъй като храмът е построен без конструктивни елементи. В момента се укрепват и външните стени на църквата. Очаква се храмът да отвори врати до края на 2015г.

fallback
Още от България
fallback