Русе бе силно обгазен от неизвестен източник на 13 и 14 септември

На 17 септември русенци се вдигат на протест срещу замърсяването на въздуха в града

16.09.2015 | 15:19 Редактор: Ирина Георгиева
Русе бе силно обгазен от неизвестен източник на 13 и 14 септември

След като в неделя вечерта и понеделник сутринта (13 и 14 септември) Русе бе силно обгазен от неизвестен източник хиляди жителите на дунавския град започват протести срещу замърсяването на въздуха. Хиляди хора са притеснени за здравето си. Досега е ясен един от замърсителите. 

Русенци помнят времето от преди 30 години - отровния въздух, който дишаха и бурните протести. 

"Ако не се вземат мерки за околната среда това става страшно. Още по-страшно." - коментира един от жителите Васил Петков.

"Отворих широко прозорците да си проветря спалнята и в къщи и се усети остра миризма на бакелит." - допълни го Дидо Илиев.

От екоинспекцията обясниха, че вече е известен единият от замърсителите, но отказаха да назоват конкретна фирма. Те са категорични, че все пак и завод Монтюпе замърсява града. 

авод Монтюпе си е потенциален замърсител докато не си преведе в съответствие нормите. Пречиствателни съоръжения има, доколко са ефективни това показва, че ние налагаме санкции." - коментира Лилия Атанасова, директор на РИОСВ - Русе.

От регионалната инспекция обясниха, че Монтюпе месеци наред плащат глоба над 14 хиляди лева, но продължават да изпускат вредни емисии. Обясниха още, че затварянето на едно предприятие не е лесна стъпка.

"Мога да твърдя, че ако имаме обстоятелства, в които те правят големи залпови замърсявания тогава да, ще се наложи такава мярка." - допълни Атанасова.

"Властите не трябва да забравят какво беше едно време в Русе и как русенци реагираха. Готови сме наново да реагираме по същия начин." - заяви Васил Петков.

"И за да не се стига до размирици и до неподчинение и до саморазправи искаме това да направи местната власт. Ако тя не може да се справи нека да поиска помощ." - допълни го в недоволството и Ирина Стоянова.

На 17 септември вечерта русенци се вдигат на протест срещу замърсяването на въздуха в града.

Чуйте репортажа на кореспондентите на България Он Ер в Русе Катя Георгиева и оператора Петър Рангелов: