За трета поредна година Русе извоюва титлата „Най-четящ град на България“

Събитието се организира от сайта Аз-детето и Столична библиотека, с медийната подкрепа на телевизия България он ер.

13.09.2015 | 14:40 Редактор: Пролетина Съботинова
За трета поредна година Русе извоюва титлата „Най-четящ град на България“

Над 2000 деца от цялата страна се включиха в Забавното лятно четене. От старта на кампанията през 2011 година, досега участие са взели над 10 00 деца, а прочетените книги са над 40 000.

Безспорен победител тази година обаче е Русе – с три приза – за есе, най-четящо училище и най-четящ град.Призът е част от кампанията за насърчаване на четено при децата – Забавното лятно четене. 


"Наистина Русе е най-четящият град сред децата, но това е основна работа на библиотеките и библиотекарите. По този начин показахме по какъв начин библиотеките може да помогнат на децата – да бъдат по образовани и грамотни" , коментира Теодора Евтимова – директор на Регионална библиотека Любен Каравелов.


"Русенци стават победител за трети път – през 2012 и 2013 година. Те са много активни и най-четящото училище също е русенското училището за европейски езици – Константин Кирил Философ, а най-четящото дете е от София от немско училище София" , разказа Мария Дуковска - главен редактор на сайта Аз -детето.

Призът за най-четящо дете спечели Дара от София, която е успяла да прочете най-много книги през лятото и да опише впечатленията си в читателския дневник.  

Тази година Забавното четене обиколи пет регионалните библиотеки в страната. В турнето се включиха известни писатели и актьори, натоварени с мисията да насърчават четенето сред децата от 1 до 7 клас.
"Претъпкани зали, всички участват, един през друг се провикват, имаше даже на 2-3 места деца, които поправяха за граматически грешки и даже трябваше да обясняват думи, които ние възрастните не знаем" , разказа и детският писател и посланик в Забавното лятно четене Иван Раденков.

Заедно с финала на Забавното лятно четене се проведе и детския празник Стара хартия за нова книга. Всеки отбор от възрастен и дете, донесъл 5 килограма стара хартия за рециклиране получи нова детска книга по избор.