Москва да не експериментира с приятелските ни чувства: Борисов

На 7 септември Ил-62М прелетя с необявен товар за Дамаск

13.09.2015 | 20:07 Редактор: Борислав Петров
Москва да не експериментира с приятелските ни чувства: Борисов

Бойко Борисов обясни защо е бил пуснат руския военен самолет Ил-62М, изпълняващ полет от Москва за Дамаск, Сирия в българското въздушно пространство на 7 септември 2015.

На 8 септември 2015 МВнР потвърди, че е отказало разрeшение за прелитане в българското въздушно пространство на руски военно-транспортни самолети от Руската федерация до Сирия в периода 1-24 септември 2015, заради „некоректно посочена информация“ за целта и товара на полетите.

На 10 септември външният министър Даниел Митов каза, че София може да разреши прелитане на руски военно-транспортни самолети за Сирия само ако на едно българско летище се проверява товара им.

Министър-председателят Бойко Борисов каза в неделя, че от него се е очаквало да даде заповед дали да бъдат свалени руските самолети, искащи въздушен коридор над България за Сирия.

"Трябваше да се вземе решение. Как да постъпим в този момент? Началникът на щаба докладва – чака заповед. Военният министър докладва, чака заповед.

Дилемата е дали да изпълним това, което имаме като поет ангажимент с ясното съзнание, че на другия ден трябва да събираме останки от хора и самолет по Черно море. Това не мога да го допусна. Тогава разпоредих, ако се наложи – да ги пропуснем.

С ясното съзнание, че не изпълняваме този свой ангажимент. Видя ми се по-лесно след това с натовските партньори да се разбера, отколкото да идват и да изкарват ковчези.“

Чуйте коментара му, направен в София, по време на представянето на кметовете на ГЕРБ в Арена Армеец на 13 септември 2015.

Руски военни самолети Ан-124 Руслан са доставили в Сирия над 80 тона предмети от първа необходимост, храни, дюшеци, одеяла, легла, печки и кухни, съобщи РИА Новости. Губернаторът на Латакия е благодарил на Руската федерация за хуманитарната помощ, с която се доставя за изграждане на палатков лагер за хиляда сирийци, изгубили домовете си в резултат на военни действия, обясни ген.-майор Игор Конашенков, цитиран от руската агенция.

Същевременно Русия обяви, че ще продължи да доставя оръжие за Сирия „в борбата му със заплахата от тероризъм“, каза министърът на външните работи Сергей Лавров.

В събота, 12 септември Гърция пусна руските военни самолети с помощи за Сирия.

На 9 септември Иран разреши прелитане на руски самолети с хуманитарна помощ за Сирия.

 

България няма намерение да възпрепятства транзита на хуманитарна помощ за Сирия през своя територия, но няма да позволи транспорт на оръжие в подкрепа на режима на Асад, съобщи РИА Новости на 11 септември 2015.