Плевнелиев: Готови сме да кажем не на Русия, при съмнение, че правилата няма да бъдат спазени

По думите му България защитава европейските ценности

10.09.2015 | 15:32 Редактор: Ирина Георгиева
Плевнелиев: Готови сме да кажем не на Русия, при съмнение, че правилата няма да бъдат спазени

Готови сме да кажем "не" на Русия, когато имаме съмнение, че правилата няма да бъдат спазени. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в отговор на журналистически въпрос за отказа на страната ни да предостави въздушно пространство на руски самолети, пътуващи към Сирия. По думите му България защитава европейските ценности.

"Ние отстояваме общоевропейската позиция и подкрепяме санкциите, надявайки се, че един ден Русия ще се върне на масата на преговорите. България оттук нататък ще действа ефективно и със самочувствие, както прави през последните две години." - посочи още президентът.

Държавният глава заяви, че е бил информиран за ситуацията и е поддържал диалог с началника на отбраната и с министрите на външните работи и на отбраната.

"Страната ни разполага с информация, служби и нужните инструменти, за да направим разлика между хуманитарен полет и полет, който претендира да е такъв, но може би не е." - посочи Плевнелиев. 
 
България е постъпила по закон, следвайки правилата и като лоялен член на НАТО и ЕС, посочи президентът. Според него позицията ни в случая е била максимално честна.

"На нашите руски партньори е била предоставена възможност за проверка, след което да продължат." - обясни Росен Плевнелиев. 
 
Президентът е на мнение, че в конкретната ситуация България е показала, че е суверенна държава, лоялен член на НАТО и активно отстоява правилата и отбранителната стратегия на съюза. Страната ни е за решаване на проблемите в Сирия, а не за тяхното задълбочаване, посочи президентът. 

В България има две индустрии, които основно задържат младите хора в страната – на информационните и телекомуникационните технологии и сферата на аутсорсинга. Затова трябва да подкрепяме развитието на тези стратегически сектори и да помогнем повече млади хора да останат тук. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, след като откри в Пловдив бизнес форума "Аутсорсинг дестинация България 2015".
 
В тези области са създадени през последните години над 40 000 нови работни места, а 90% от заетите в тях са под 35-годишна възраст, посочи президентът.

"Тези млади хора можеха спокойно да напуснат България, но останаха, защото видяха икономическа перспектива и възможност да се развиват." - подчерта държавният глава.