fallback

Митов: Устойчива регионална среда на траен мир е външнополитически интерес на България

Бежанските потоци се използват също и за трафик на хора и придвижване на терористи, коментира външният министър

11.09.2015 | 12:44 Автор: Мариета Иванова

Устойчива регионална среда на траен мир, сигурност и стабилност са основният външнополитически интерес на България, заяви министърът на външните работи Даниел Митов по време на провеждащата се в София XII  Международна научна конференция „Сигурността в Югоизточна Европа“, предават от пресцентъра на МВнР. По думите му най-бързата и ефективна формула за постигане на целта е чрез тясно сътрудничество с нашите партньори от ЕС и НАТО.

В официалния си профил във Facebook външният министър написа още, че „глобализиращият се свят прави общи и споделими не само достойнствата си, но и своите рискове”. В този смисъл по думите му „терористичната атака срещу САЩ на този ден преди 14 години, не бе толкова агресивен акт срещу конкретна страна, колкото срещу ценностната основа на съвременното общество”. – „В един взаимно-свързан свят, новата геополитическа динамика отправя редица предизвикателства пред сферата на сигурност на демократичните държави”, коментира още министър Митов, подчертавайки че България и  регионът на Югоизточна Европа не правят изключение.  

Сред рисковете, свързани с бежанската криза, той подчерта, че мигрантските потоци се използват още за трафика на хора „за инфилтрация на бойци от екстремистки организации”. „Каквито и мерки да предприемаме срещу това, те биха били непълни, докато не се фокусираме върху истинската причина за създалата се ситуация – дейността на т.нар. Ислямска държава в Близкия Изток“, заяви още министър Митов и добави, че е нужна ясна концентрация за противодействие на групировката.

По повод кризата в Украйна дипломат номер едно на България коментира, че страната ни приема „само и единствено политическото разрешаване на конфликта в Източна Украйна”. По думите му „единственият изход там е пълното изпълнение на Минските споразумения. Те нямат алтернатива“, заяви той. Министърът изтъкна и значението на новооткритите Щабни елементи на НАТО в България и 5 други държави, като коментира, че наличието им значително ще допринесе за засилването на националната и регионална сигурност.

В конференцията, организирана от Фондация „Конрад Аденауер“, участие взеха още вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, министърът на отбраната Николай Ненчев, енергийният министър Теменужка Петкова, както и посланик Родерик Мур, временно управляващ посолството на САЩ в България.

 

fallback
Още от България
fallback