fallback

Бъчварова: Политическите решения не могат да променят мотивацията на мигрантите

Крайната цел на бежанците е Германия, подчерта вицепремиерът

11.09.2015 | 10:38 Автор: Мариета Иванова

Нито едно политическо решение не може да промени мотивацията на бежанците, чиято крайна цел е Германия, коментира вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова при откриването на конференцията "Сигурността в Югоизточна Европа”. Тя допълни, че мигрантите не искат да остават нито в България, нито в Унгария, Чехия или дори Австрия. Доброто икономическо състояние на Германия и наличието на близки общности там е в основата на голямата притегателна сила към тази страна, стана още ясно от думите на вицепремиера.

Бъчварова изтъкна още, че „Европа не е просто кръстопът на проблеми и глобални тенденции” и допълни, че бежанците носят своите проблеми в Европа и тяхното решаване ще е голямо предизвикателство.

По думите ми на вътрешния министър интеграцията на бежанците е ключов въпрос, предвид факта, че от началото на годината новопристигналите мигранти са над 400 хиляди души.  В тази връзка по думи й под натиск ще се окажат социалните системи, образованието и културата.

Според нея обаче интегрирането на бежанците ще се отрази положително на конкуренцията на трудовия пазар в Европа.

По думите на Бъчварова натискът по границите ни се е увеличил четворно за една година. Предприетите мерки от правителството обаче дават резултат в посока на намаляване на този натиск в последните дни, стана още ясно от думите й.

Тя  изтъкна още, че страната ни  следва да се подготвена за борбата с тероризма.

 

 

fallback
Още от България
fallback