fallback

Борисов изразил надежда пред Ципрас Гърция да постигне необходимата й стабилност

Българският премиер и гръцкият му колега в оставка разговаряли по телефона

22.08.2015 | 17:44 Автор: Мариета Иванова

Премиерът Бойко Борисов и гръцкият му колега в оставка Алексис Ципрас са обсъдили актуалната ситуация в южната ни съседка по време на телефонен разговор, съобщават от правителствената пресслужба. Борисов е изразил надежда, че Гърция ще постигне така необходимата й стабилност, става ясно от цитираното съобщение.

Българският министър-председател изразил своята благодарност за сътрудничеството и за постигнатото разбиране при отмяната на 26-процентния данък от страна на Гърция.

По отношение на миграционния натиск, Борисов и Ципрас изразили  безпокойство и се обединили около тезата, че България и Гърция трябва заедно да отстояват интереса си по този проблем пред Европейския съвет. Българският премиер напомнил за тристранното споразумение за полицейско и митническо сътрудничество, подписано преди около два месеца в София между нашата страна, Гърция и Турция, което е „добра основа за повече координация и съвместна работа”.

По повод бежанския натиск върху страната по-рано пред журналисти в Смолян Борисов заяви, че  „в момента няма основания за България да се притеснява повече, отколкото досега”. В тази връзка той коментира и че са взети повече мерки за охрана на границата. – „ Досега целият ресурс беше концентриран на границата с Турция, сега изпратихме и към Кюстендил и по гръцката граница. С Гърция е по-лесно, защото е страна-член на ЕС и там лесно можем да върнем влезли бежанци, докато с Македония не е така и затова там сме концентрирали повече хора,” заяви премиерът.

Министър-председателят Бойко Борисов и Алексис Ципрас обсъдили също така важността на газовата свързаност между двете страни и необходимостта от ускореното й изграждане, като приоритетна част от бъдещия енергиен съюз на ЕС.

fallback
Още от България
fallback