Българите, обрани в Солун, се прибират в България

Единият от потърпевшите Любомир Цветков разказа, че са прекарали нощта в притеснение

18.08.2015 | 16:44 Редактор: Ирина Георгиева
Българите, обрани в Солун, се прибират в България

Българите, които бяха обрани край Солун на 17 август, се прибират в България. 

Потърпевшият Любомир Цветков разказва в ефира на България Он Ер за злополучния ден, когато колата им е обрана на неохраняем паркинг на заведение на 40 км от Солун. При потърсена помощ от българското консулство в Солун им съобщили, че трябва да платят глоба от 67 евро за загубени лични карти, както и 75 евро на човек, за да им се издаде временен документ за самоличност - пасаван, за да се приберат в България.

Цветков разказа, че са прекарали нощта в притеснение.

"Бяхме много разстроени. Благодарение на една българка, която вчера ни помогна, тя има къщи за гости, за настаняване, жената ни приюти и останахме при нея. Вече сме малко по-спокойни." - обясни Цветков.

Потърпевшите са получили документ от полицията, който удостоверява кражбата на личните им вещти, както и документите за самоличнист. С него те могат да преминат границата.

"Разбира се, глобите в България ще си ги заплатим за издаване на нови лични карти." - каза Цветков.

Потърпевшият обясни, че в крайна сметка няма да плащат глоба от 67 евро.

От МВнР излязоха със становище по случая, в което се твърди, че консулът ни в Солун е действал абсолютно правомерно и според правомощията си.

При издаване на временни паспорти консулът е длъжен да събере от тях сумата от по 67 евро, както и да им наложи съответните глоби, уточняват от ведомството. Според нормативните документи, ако пострадалите български граждани представят полицейски протокол за извършената кражба, то те се освобождават от заплащане на таксите и глобите, пише Dnes.bg.

От вътрешното министерство припомнят още, че в началото на юли са призовали българите, които възнамеряват да пътуват за Гърция, да внимават за личните си вещи и да не ги оставят без контрол.