Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Б. Байков за обраните българи в Солун: Инцидент, който не е изключение

Проблемите в туризма идват и от това, че България се разви като нискобюджетна дестинация

17.08.2015 | 20:16 Редактор: Ирина Георгиева
Б. Байков за обраните българи в Солун: Инцидент, който не е изключение

Българи са обрани край Солун, а от консулството им искат пари за нови документи - инцидент, който не е изключение. Така го определи председателят на УС на Асоциацията на туроператорите и туристическите агенти Байко Байков в предаването Денят Он Ер. По думите му навсякъде в натоварените туристически центрове, там където има голямо струпване на туристи наблюдаваме такива инциденти и има апел към туристите да бъдат внимателни.

"Колкото до действията на нашата администрация, като Асоциация ние сме с впечатление, че тя изключително бързо и компетентно през последните години се отзовава като съдействие, затова съм изненадан от тази информация." - отбеляза Байков.

Кризата в Русия и Украйна дава отражение върху българския туризъм, смята експертът.

"Всъщност това е проблем, който наследихме през последните няколко години. Тази тенденция се задълбочи изключително много в посока на загуба на конкретни европейски пазари. В момента делът на европейските туристи в България е около 50%. Тоест ние сме на границата да кажем, че лицето на българския туризъм се представя на други пазари, но не и в Европа, което е изключително учудващо, защото сме член на ЕС и би трябвало да се възползваме от членството в тази икономическа структура." - обясни Байков.

"Туристите от тези страни са основният поток за нашите съседи, с които се опитваме да се конкурираме, за Средиземноморските дестинации. В този смисъл това е развит туристически пазар, изключително близък като разстояние, в рамките на два до три часа всичките големи европейски пазари, които генерират големи туристически потоци, може да ползват абсолютно безпрепятствено безвизов режим на нашите летища." - допълни Байков.

За съжаление България не се рекламира и това не е само от тази година, смята експерта. Според него наследяваме ситуация, която се задълбочава.

"Проблемите идват и от това, че България се разви като нискобюджетна дестинация и се асоцийра с това понятие. Много трудно можем да променим нагласата на европейците към нея." - коментира Байков.

Експертът смята, че проблемите не опират само до средствата, а и до качеството на туристическия продукт - то трябва да се подобри.

Числата са изключително обезпокоителни, отбеляза Байков.

"В рамките на шест месеца делът на общо посетилите България е намалял със 16%. Тези, които са пристигнали от ЕС е със 17%. 300 000 по-малко туристи има в България през първото шестмесечие. Общо с цел почивка са милион 1 440 000, а с цел почивка и работа са 2 млн. души. За година и половина сме загубили над 250 000 туристи от Румъния, над 250 000 от Гърция, около 50 000 туристи от Великобритания, около 50 000 туристи от Германия. Това са изключително притеснителни числа на фона, че са устойчиви." - коментира експертът.

Това предвещава и тежък туристически сезон през 2016г., прогнозира Байков.