Само 0,6 % от общите водни ресурси на планетата са годни за използване от човека

Открито е четвъртото издание на еко училище "Приятели на водата-2015"

17.08.2015 | 14:07 Редактор: Ирина Георгиева
Само 0,6 % от общите водни ресурси на планетата са годни за използване от човека

Само 0,6 % от общите водни ресурси на планетата са годни за използване от човека. Това прави нуждата от опазването им изключителна, подчерта зам.-министърът на околната среда и водите Павел Гуджеров на церемонията по откриване на четвъртото еко училище "Приятели на водата-2015".

"Радвам се да видя толкова млади хора, ангажирани с тази идея. С позитивният заряд, който носите опазването на природата и нейните богатства става по-лесно." - каза още той.

В продължение на пет дни, Природен парк "Врачански Балкан" ще бъде домакин на инициативата, в която участват младежи от 11 български града и представители на Младежкия воден парламент в Северна Франция.

Техники за определяне състоянието на водните тела, методи за наблюдение на защитените водни видове и оценка на антропогенното въздействие върху тях - това са само част от знанията и уменията, които ще придобият участниците в  еко училището. Те ще се включат и в различни интерактивни игри, в информационна кампания и  природозащитни дейности заедно с посетители на ПП "Врачански Балкан", подпомагани от експерти на Дирекция управление на водите, Басейновите дирекции, НП "Пирин", ИАОС, ПП "Врачански Балкан" и Агенцията по водите "Артоа-Пикарди"- Франция.

Младежкият воден парламент у нас е мрежа от младежки екологични клубове, която съвместно с Басейновите дирекции, работи за опазването на водите и водните екосистеми.