fallback

Михаил Мирчев залага на рационалността в кампанията за кмет на София

Кандидатът на левицата вижда потенциал за привличане на десни избиратели

13.08.2015 | 10:31 Автор: Мариета Иванова

Кандидатът на БСП за кмет на столицата Михаил Мирчев ще се фокусира върху реалностите и фактите в битката за София. Това стана ясно от коментара му за Денят On Air с водещ Мартина Ганчева. Попитан дали левицата има шанс да спечели кметски мандат в столицата, Мирчев коментира: „Срещу пропагандния образ на Йорданка Фандъкова нямам никакъв шанс. Но ако хората се замислят за реалностите и когато започнат да смятат реалностите, които стоят зад това красиво лице и усмивката, тогава моят шанс се появява. Аз ще се опитам да накарам софиянци да гледат повече фактите и по-малко усмивките”, коментира той.

На въпрос каква е социологическата прогноза за местния вот кандидатът на левицата за кмет коментира, че на първо време целта е да отиде на втори тур. Той поясни, че максималната цел на Йорданка Фандъкова е да спечели от първи тур. При класиране за втори тур и „чувствителна разлика над кандидата на Реформаторския блок, при отстояние само 10- 12% от Фандъкова се появява реалния шанс  определени среди, които не харесват ГЕРБ и Фандъкова да се прегрупират зад мен. Тук аз виждам потенциал и в дясното пространство, както и в хора, които не са пристрастни към партии, но гледат по-рационално”, коментира Мирчев.

Той определи думите на проф. Константинов, че БСП ще се срине до четвърта политическа сила заради националистите и АБВ като „чиста пропаганда”, която е „много далеч от реалностите”.

Мирчев посочи още, че в политиката би трябвало да има публичност. – „Всичко, което се прави, особено от изпълнителна власт, от законодателна, да има гражданственост, достъп до информация, който поиска,” коментира социологът. Той изтъкна, че политиците трябва да се отчитат и пред избирателите си, освен пред партиите си.

„От друга страна, обаче политиката е свързана с безкрайно много компромиси- с натиск и отвън-отвътре, отляво- отдясно, отгоре-отдолу и т.н. Така, че откакто свят светува политиката е и нещо прикрито. В демократичните и цивилизованите общества се търси здравословния баланс между тези две неща”, коментира Мирчев. По думите му обаче в нашата реалност „публичността липсва драстично”.

Вижте цялото интервю от видео файла.

 

fallback
Още от България
fallback