ЦИК приема до 9 септември документите на партии и коалиции за местните избори

До 4 септември ще се назначат съставите на Общинските избирателни комисии

11.08.2015 | 12:56 Редактор: Мариета Иванова
ЦИК приема до 9 септември документите на партии и коалиции за местните избори

До 9 септември Централната избирателна комисия ще приема документи за регистрация на партиите и коалициите за местните избори, предава БНР. Предстои да бъде уточнена и началната дата за прием на регистрациите.

До 4 септември ще се назначат съставите на Общинските избирателни комисии. Кметовете трябва да проведат консултациите за съставите до 30  август.

В интервю за Националното радио говорителят на ЦИК Александър Андреев уточни, че първите стъпки в провеждането на местните избори са свързани с уточняване на сроковете, „в които всеки от участниците трябва да упражни своите права, да бъдат назначени Общинските избирателни комисии (ОИК)”. – „По отношение на референдума, ЦИК в момента  разглежда и ще приеме книжата за провеждането”, коментира Андреев.  

Предстои да бъде взето решение и дали разяснителните кампании за местния вот и за референдума ще бъдат проведени отделно или заедно.

ЦИК се събира на заседание днес- 11 август, след като президентът определи с указ  датата 25 октомври за провеждане на местните избори и референдума за електронното гласуване.

„ЦИК има едно основно задължение във връзка с отпечатването на бюлетините – да извърши контрол върху отпечатването, предаването и съхранението  на бюлетините и избирателните книжа. ЦИК има готовност да направи това”, коментира още Андреев.