fallback

Местан: Не целим отлагане на реформите

Промените в Конституцията не са въпрос на партийно или персонално его, коментира лидерът на ДПС

21.07.2015 | 09:32 Автор: Мариета Иванова

Лидерът на ДПС Лютви Местан обяви, че има градивно предложение, което цели съдебната реформа да се случи ускорено.  

„Не бих се разсърдил, ако в нас видите катализатора на тези реформи. Ние огласихме идея този законопроект за изменение на Конституцията да бъде оттеглен. Да се постигне предварително съгласие между системните партии и това съгласие да се реализира като конституционен проект веднага след местните избори”, посочи Местан пред bTV, предава Агенция Фокус.

По думите му, съмнението, че с подобни действия ДПС цели забавяне или отлагане на реформата, е неоснователно.

Той подчерта, че ще бъде направен опит да се постигне съгласие.

„Премиерът и президентът, през последните дни, положиха огромни усилия за очертаване на консенсусното поле около Конституционните промени. Промените в Конституцията не са въпрос на партийно или персонално его,” коментира още Местан.

Предложението на ДПС е след като има консенсус около 3 точки, обявени от премиера Борисов,  директно да се пристъпи към внасянето на новия консенсусен проект, като преди това старият бъде оттеглен. Идеята на Местан е проектът да бъде реализиран веднага след местните избори, като подчерта, че това не са тактически ходове на ДПС.

Преди ден премиерът Борисов се срещна с лидера на АБВ Георги Първанов, който предложи да бъде изготвена декларация, чрез която да бъдат изчистени спортните моменти в проектът за съдебна реформа. В хода на разговорите е било взето решение на 20 юли Народното събрание да приеме документа, в който да е разписано, че Конституцията ще бъде променена по три консенсусни за всички партии точки - засилване на ролята на инспектората, разделяне на ВСС на колегии и прекия избор на съдии и прокурори.

 

 

fallback
Още от България
fallback