fallback

Лютви Местан: ДПС няма да откаже разговори за съдебната реформа

Реформаторите се превръщат в проблем за съдебната реформа заради агресивния си тон, коментира лидерът на ДПС

11.07.2015 | 17:15 Автор: Георги Стоянов

ДПС няма да откаже разговори за съдебната реформа, ако бъде отправено искане за това. Това каза в Пловдив лидерът на Движението Лютви Местан, съобщава БТА.

Той бе гост на заседание на Националния съвет на Младежкото ДПС в Пловдив. Вече имало намеци за среща по тази тема, но според него "е недопустимо същите хора, от които се правят тези намеци, да твърдят в публичното пространство, че ДПС са камъчето в обувката на реформата и основният крепител на статуквото на системата". Все пак ние сме отворени за диалог, каза още той.

Още по темата

Съдебната реформа забуксува и е ясно, че не може да се осъществи по модела на Реформаторския блок, коментира Лютви Местан. Защото според него "реформата трябва да е компетентна и да има висок кредит на обществено доверие, а при реформаторите липсват и двете предпоставки." Той добави, че РБ вече се превръща в проблем за осъществяването на съдебната реформа заради агресивния тон, с който реформаторите се опитват да я наложат.

По тази причина е полезно ГЕРБ да промени ролята си в този процес и премиерът Бойко Борисов от подкрепящ реформата да стане основен двигател, препоръча Местан.

Той не изключи в най-скоро време да се появи и необходимостта от изтегляне на проекта и постигане на съгласие между системните партии, на базата на което съгласие реформата в съдебната система да се осъществи след местните избори. Това е синтез на обща политическа воля, защото промени с десен тоталитаризъм не се правят, уточни той.

fallback
Още от България
fallback