Христо Иванов: Реформата на съдебната власт минава през ВСС

Реформа на ВСС е невъзможна без промяна в Конституцията, допълни правосъдният министър

08.07.2015 | 12:55 Редактор: Ирина Георгиева
Христо Иванов: Реформата на съдебната власт минава през ВСС

Реформата на съдебната власт минава през нейния процесор или управляващ орган –ВСС. Ако не реформираме ВСС, ще продължаваме да сме свидетели на истории за хотелиери, ще продължаваме да чуваме, че системата за случайно разпределение на делата не работи и никой няма да реагира. Защото реакцията се дължи от ВСС. Това заяви правосъдният министър Христо Иванов за Нова телевизия.

Важният факт в момента е наличието на конкретно предложение за реформиране на ВСС, който е централната трансмисия за търгуването на дела – без ВСС търговията с дела и тоталната безнаказаност е невъзможна, подчерта правосъдният министър. По думите му реформата на ВСС без промени в Конституцията е невъзможна.

"Залогът е абсолютно прост – ще има ли контрол и отговорност за съдебната власт, ще има ли лидерство и компетентност. И всички тези отговори минават през ВСС, който е натоварен да управлява съдебната власт. Ако съдебната власт започне да се управлява така, че в нея да се носи отговорност за провалите, за корупцията, а в нея нагоре да отиват наистина истински лидери, мисля, че всички ще бъдем по-добре и това е ясно за българския гражданин." - каза Иванов.

На журналистически въпрос има ли мафия, която си поръчва имитация на подкрепа, министърът уточни, че на този етап няма дори и имитацията на подкрепа.

"Но мафия в България има - страшно много хора, които им е удобно блатото, в което живеем, удобно им е да се спазаряват за конкретни дела с съдебни началници. Тази мафия очевидно може да си гарантира да е над закона, да си гарантира пълна безнаказаност. В момента в българските затвори има само 16 души осъдени за корупция – за дребни подкупи, дребни мишкувания." - даде пример министърът.

"Страната е разрушена от корупция, а няма нито един български едър държавен или икономически играч, който да е получил присъда и да е влязъл в затвора за корупция." - допълни правосъдният министър.

"Реформата, която се предлага, е наистина сериозно разбъркване на картите. Моята власт е да предложа тези промени и аз никога не съм очаквал да стигнем толкова далеч, и това никога нямаше да стане без подкрепата на мнозинството и на премиера."- заяви Иванов на въпрос на водещите дали се чувства подкрепен от мнозинството. Но политическият баланс, на фона на който се случва всичко това, е сложен, добави той.

На въпрос на водещите за отсъствието на Димитър Делчев от РБ при гласуването на промените в парламентарната конституционна комисия във вторник, министър Иванов заяви, че силно се надява, че инцидентът с г-н Делчев ще изпрати сигнал на политическите сили от мнозинството, че е време за мобилизация и че реалният резултат от това ще дойде в пленарна зала.

"От гледна точка на прагматичните български политици, тази реформа е на баир лозе, тя наистина променя правилата на играта. Затова за нея не може да се очаква спонтанна подкрепа." - коментира още правосъдният министър Христо Иванов.

Правилата ще се променят, когато на върха на съдебната власт има наистина хора, които отговарят за провалите, смята Иванова. Това не е нов състав на ВСС, а нов модел на ВСС, който да доведе до нов състав, уточни министърът на въпрос на водещите.

"Ако сега сменим А с Б, то вероятно ще бъде, ако не по-лошо от това, то същото качество. Докато не променим модела качеството няма да се промени." - даде пример Христо Иванов.

Твърденията, че се подготвя система за по-силна политическа намеса върху съдебната власт, министърът отхвърли като "поредните изхвърляния и празни заклинания".

"Абсурдно е да се говори за това, при положение, че се намалява политическата квота в съдебната колегия на ВСС. Тази реформа да е препоръчана от ЕК, от Съвета на Европа, онзи ден в интервю шефът на комисията по европейски въпроси на Бундестага Гюнтер Кихбаум, изрично каза, че трябва да се събере мнозинство за промените в Конституцията, за да има България шансове да влезе в Шенген и изобщо да продължи да се интегрира в Европа." - даде пример министърът.

Срещу това стоят "хората от блатото на българската политика", на които тази реформа не им харесва, защото те получават безнаказаност, тотален имунитет, ако си в играта.

Министърът отхвърли предположението, че е във война с главния прокурор:

"Аз лично не съм във война с главния прокурор. Имаме различен прочит, всеки от нас решава различни уравнения. На главния прокурор очевидно му трябва ВСС, за да решава своите."

"В момента маските падат, има различни политически опции. Нека да изчакаме да видим дали в парламента ще надделее политическата отговорност или интересите на запазването на блатото." - добави той. 

"В този парламент, за съжаление, аргументите няма да надделеят и това се видя вчера с тази вяла и изключително неаргументирана дискусия. Надделяват политическите сделки и те са доста евтини." - каза Христо Иванов. 

Министър Иванов обаче заяви увереност, че е напълно възможно да се съберат 160 души, за да гласуват законопроекта за промени в конституцията, а дали това ще се случи зависи и от реакцията на гражданите, дали хората ще поискат тази реформа. Обществото трябва да поиска от тези 160 депутати да кажат на чия страна са те.