fallback

АБВ: Предложените конституционни промени не са съдебна реформа

По думите на лидера на партията Георги Първанов са необходими промени в Закона за съдебната власт

10.07.2015 | 16:08 Автор: Мариета Иванова

АБВ не приема отъждествяване между проекта за конституционни промени, предложен от министър Христо Иванов, с реална съдебна реформа. Това е заявил пред журналисти във Велико Търново лидерът на АБВ Георги Първанов, предава БТА.

Според него истинската работеща съдебна реформа може да стане с промени в Закона за съдебната власт, предложен от АБВ.

Инициираните промени в Конституцията, особено тези, които е предложил министър Иванов, ще забавят решаването на този наболял за обществото ни въпрос и няма да доведат до един бърз и ефективен съдебен процес, каза Първанов.

Той уточни, че такива конституционни промени вече са правени и е факт, че няма смисъл от тях.

"Не си струват усилията тези промени в конституцията, защото ако ние искаме да променяме конституцията, то това означава изцяло нов прочит" , отбеляза той.

Според Първанов, хората са недоволни, както от съдебната система, така и от политическата, затова ако се говори за промени трябва да се говори и за нов вид финансиране на партиите, както и на тяхната регистрация.

Той посочи, че усилието за промяна в конституцията е лишено от политически и управленски смисъл.

Първанов прогнозира, че предстоящите местни избори ще бъдат "триумф на технологията", която ще пренебрегне качествата на отделната личност, предизборните ангажименти и отделните идеи.

Лидерът на партията смята, че в законопроекта на ГЕРБ за референдум има няколко постановки, които АБВ не приемат. Едната е за провеждане на референдуми заедно с датите на съответните избори, а другата е свързана с критериите за легитимност на референдумите.

Според него не бива да се допуска валидността на един референдум да зависи от нивото на гласуване при местни или европейски избори, каквито предложения, според него вече има от ГЕРБ.

По думите му АБВ няма да участва в политически договорки от типа "вие подкрепяте нашата реформа, ние подкрепяме вашата".

В пресклуба на БТА Георги Първанов и председателят на ЗС"Александър Стамболийски" Спас Панчев представиха съвместните кандидатури на двете формации за кметове на Горна Оряховица и Лясковец.

Местните организации на двете партии са номинирали Никола Колев и Петър Занков за кметове на двете общини.

fallback
Още от България
fallback