НС отхвърли предложението на Миков да разгледа Закона за прогресивното данъчно облагане

Този закон внася повече справедливост за доходите на работещите по трудови договори, подчерта лидерът на левицата

08.07.2015 | 11:52 Редактор: Мариета Иванова
НС отхвърли предложението на Миков да разгледа Закона за прогресивното данъчно облагане

Мнозинството в пленарна зала отхвърли предложението на лидера на БСП Михаил Миков в програмата на НС да бъде включено разглеждане на Закона за облагане доходите на физическите лица, известен като Закона за прогресивното облагане, съобщават от пресцентъра на левицата.

„Този закон внася повече справедливост за доходите на работещите по трудови договори. В него се предвижда работещите по трудови договори със заплати в размер до две средни работни заплати за страната – около 1500 лв, да получат облекчение”, обясни лидерът на левицата.

Миков подчерта, че приходната част върви добре,  а по това време на годината започва бюджетната процедура.

”Добре е този закон да бъде  разгледан преди ваканцията, за да може да бъде отразен и в прогнозите, които ще обосноват бюджета за следващата година”, заяви председателят на БСП. Той подчерта, че промените в Закона за облагане данъците на физическите лица са най-необходими  на хората, които работят по трудов договор. - „В България доходите от труд са най-ниските в Европа и това убива икономиката и съсипва общество. Поради тази причина е необходимо този законопроект да намери място в дневния ред на Народното събрание за седмицата,“ заяви Миков.

Народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Чавдар Георгиев подчерта социалната значимост на законопроекта и необходимостта да се разгледа в тази сесия.- „Този законопроект дава по-голяма справедливост върху данъчното облагане на различните физически лица с различни доходи,” заяви депутатът от левицата. Той подчерта, че тези с по-малки доходи ще получат облекчения, а тези с по-големи доходи-могат да поемат по-голяма данъчна тежест.