БСП отново предлага въвеждане на подоходно данъчно облагане

Идеята на социалистите е да няма ставка за минималната заплата

30.04.2015 | 16:51 Редактор: Мариета Иванова
БСП отново предлага въвеждане на подоходно данъчно облагане

БСП отново предложи идеята за прогресивно подоходно облагане. Пред журналисти, символично преди 1 май,  Янаки Стоилов и Румен Гечев представиха предложението, изтъквайки че има за цел да намали неравенствата и заедно с това да стимулира работещите, предава БТА.

Стоилов посочи, че съчетават прогресивното облагане със семейно-подоходно облагане. Той заяви, че през следващите седмици ще обновят предложението си за възстановяване на данъка, който получаващите доходи от трудова дейност в минималния размер са пратили.

Румен Гечев обясни, че предлагат минималната работна заплата да не се облага с данък, а данъчната скала да се променя бавно, като пределният данък е 27 процента, което означава, че хората с доходи над 10 000 лева ще бъдат облагани с 27 процента.

Гечев отбеляза, че гражданите с доходи до 10 000 лева ще се облагат с данък от 25 процента, тези с доходи от 2000 до 5000 лв. - с 22 процента и хората с доходи от 1000 до 2000 лв. - със 17 на сто.

Още по темата

Той обясни, че при тяхното предложение българите, които имат доходи до 1540 лв. ще плащат по-малък данък, отколкото е всеобщия 10-процентен данък.

Гечев отбеляза, че предлагат данъчна реформа, която връща България в практиките на развитите страни от ЕС. Според него средният данък върху доходите на ЕС е около 45 - 50 процента за богатите граждани, а в Германия надхвърля 60 процента, защото там освен федерален данък, гражданите плащат и провинциален данък върху доходите.

Социалистите са изчислили, че при песимистичен вариант ефектите върху бюджета от прогресивното подоходно облагане ще са над 120- 130 млн. лв. в плюс.

В отговор на репортерски въпрос от БСП коментираха, че акцията в TV7 показвала завръщането на полицейщината от първия управленски мандат на Бойко Борисов. Да нахлуеш, в която и да е медия с явната идея да прекъснеш нейната работа е действие, което е осъждано от нас и ще бъде винаги осъждано, тъй като свободата на словото и журналистиката трябва да бъдат пазени като завоевание на прехода, каза Жельо Бойчев. Според него сме свидетели на поредната сага от битката да се разпределят активите на КТБ.