Засилено полицейското присъствие на входовете на Карлово и около Куршум джамия

Причината е предстоящият протест на мюсюлмани

30.06.2015 | 10:27 Редактор: Ирина Георгиева
Засилено полицейското присъствие на входовете на Карлово и около Куршум джамия

Полицейското присъствие на входовете на град Карлово и около Куршум джамия е засилено, съобщава агенция "Фокус". Още на входа при град Баня има разположена Жандармерия. Причината е предстоящият протест на мюсюлманите.

Очаква се в митинга да се включат мюсюлмани от цялата страна.

Според изпратеното уведомление до община Карлово от Районното мюфтийство в Пловдив, група граждани с мюсюлманско вероизповедание смятат да проведат на 30 юни "протестен митинг в защита на Куршум джамия", и други подобни мюсюлмански храмове в страната. Твърди се още, че протестът е национален и ще присъстват граждани от цялата страна. 

В уведомлението организаторите заявяват още, че искат джамията да бъде върната на мюсюлманите, както и да изразят позиция срещу извършването на археологически проучвания около джамиите.

Кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов забранява провеждането на заявения митинг. В мотивите си той твърди, че тази проява ще наруши обществения ред в общината.

Куршум джамия е историческа сграда и отдавна е загубила предназначението си като мюсюлмански молитвен храм, твърди още в аргументите си за забраната си кметът д-р Кабаиванов.