Хакери удариха сайта на Българската Православна Църква

На страницата на Светия синод на 15 май 2014 се появи турското знаме с послание от организацията Милли Гючлер

15.05.2014 | 10:58 Редактор: Ирина Георгиева
Хакери удариха сайта на Българската Православна Църква

Хакери удариха сайта на българската православна църква – www.bg-patriarshia.bg. На страницата на Светия синод на 15 май 2014 сутринта се появи турското знаме с послание от организацията "Милли Гючлер". В него се посочва, че това е отговор на вандалското нападение над Джумая джамия в Пловдив.

През февруари, по време на делото за собствеността над карловската "Куршум джамия", което се гледаше от пловдивския съд, протестиращи атакуваха джамията с камъни и бомбички.

"Такива актове са настъпления срещу турско-мюсюлманското малцинство в България, това е и нападение срещу културното наследство на страната, защото джамиите са част от културата, те са част от културното наследство на България. Мълчанието на Българската Патриаршия следва да се тълкува като мълчаливо съгласие с посегателствата над мюсюлманските религиозни храмове. Наказателните действия срещу враговете ни ще продължават с пълна интензивност. Все по-често ще чувате нашия глас и ще виждате нашата сила.", се казва още в съобщението.

От организацията напомнят, че нямат нищо против християнството и че ударът е реципрочна мярка срещу зачестилите физически посегателсва над ценностите на турско-мюсюлманското малцинство.

Хакерите са написали, че такива актове като нападението на Джумая джамия са настъпления срещу турско-мюсюлманското малцинство в България и срещу културното наследство на страната, част от което са джамиите.

Заедно със страницата се зарежда и аудио файл, на който под звуците на зурни се чува свистене на мечове, звуци от разплискваща се кръв, тропот и цвилене на коне. Проверка на news.bg показа, че аудиото е от клип, качен в сайта за видеосподеляне „Ютюб”, в който се съдържат кадри от турски филм, посветен на битката за Белград от 1521 година.

Под писмото на хакерите е поставен и малък надпис на турси език, който гласи „Защото защитаваме османците"