fallback

БСП иска президентско вето на здравната реформа

От левицата са категорични, че има достатъчно противоконституционни текстове в закона, за стопирането му

24.06.2015 | 14:29 Автор: Мариета Иванова

БСП поиска от президента Росен Плевнелиев да наложи вето на промените в Закона за здравното осигуряване.

Основните критики на социалистите са свързани с разделянето на парите за здравеопазване на основен и допълнителен пакет и увеличаването на срока за дължими вноски за възстановяване на здравните права от три на пет години.

Според левицата има достатъчно противоконституционни текстове в закона, което дава основание на президента да го върне за ново обсъждане в парламента, предава Dnes.bg.

От БСП изпратиха и писмо до държавния глава с искане да наложи вето. В него се посочва, че е нарушен принципът на социалната справедливост – извършено е групово разделение на база на болестите на здравноосигурените при ползване на болничната помощ, както и дискриминация на здравноосигурените лица а базата на неизвестни, неразписани критерии.

Под писмото са се разписали 17 депутати от партията.

„Това ще е тест за него да покаже дали е държавен глава на цялата нация и е загрижен за здравето й, или ще е на страната на силните“, коментира депутатът от партията Корнелия Нинова.

Според Емил Райнов няма нито финансови разчети, нито ясни критерии как ще се разделят двата пакета.

„Чува се, че ще се разделят на социално значими и социално незначими болести, явно Петър Москов ще дели хората на социално значими и социално незначими и така някои хора ще имат бърз достъп до здравеопазването, а други ще чакат“, коментира той.

 

fallback
Още от България
fallback