ООН: Европа трябва да се подготви за намаляващ пазарен дял в туризма

Около 52% от туристите в света посещават Европа, 125 млн. души посещават Дунавския регион или 11% от туристите в света

08.06.2015 | 13:19 Редактор: Ирина Георгиева
ООН: Европа трябва да се подготви за намаляващ пазарен дял в туризма

Европа трябва да се подготви за намаляващ пазарен дял, защото туризмът е световна игра, от която светът иска да се възползва, но водачеството на Европа трябва да остане постоянна цел. Това заяви генералният секретар на Световната организация по туризъм ООН Талеб Рифай на срещата на страните от Дунавския регион "Устойчив туризъм чрез сътрудничество с европейски фондове и инвестиции", предаде БТА.

"Европа трябва да е водач в моралните стойности, да е отговорна и да има етически задължения към туризма." - отбеляза още Рифай.

До 2030 г. ще има ръст от повече от 50 на сто световните туристи и това е огромно предизвикателство, но Европа трябва да се подготви да загуби някои от своите пазари, защото вече няма място, което да не е посещавано от туристи, коментира Рифай. Според него комбинацията от водите на Дунав, естествените богатства и културното наследство прави региона благословен и това може да доведе до разцвет на туризма, който да се постави в услуга на регионалното развитие и сближаване.

"Около 52 на сто от туристите в света посещават Европа и 125 млн. души посещават Дунавския регион или 11 на сто от туристите в света. Силата на региона е в създаването на туристически пакети с мултидестинации." - смята Рифай.

Туризмът е сред най-добре работещите сектори в Европа, отбеляза генералният директор на ГД "Вътрешен пазар, промишленост, предприемачество и МСП" на ЕК Даниел Кайеха. Според него предизвикателствата пред сектора са свърхрегулацията му на национално и европейско равнище. Кайеха съобщи, че предстои подготовката на програма за опростяването в това отношение. 

Постигането на един цифров пазар, повишаването на компетентността на заетите в бранша, преодоляването на сезонността и насочването услуги към страни от Азия, са сред другите предизвикателства пред сектора.

Годишно много хора практикуват велотуризъм в региона, но само 8000 от тях отиват отвъд Будапеща отбеляза, генералният директор на ГД "Регионална и градска политика" на ЕК Валтер Дефаа. Според него и тази част на региона има огромен потенциал за развие, а именно на круизния туризъм, на културните маршрути, на продукти на зеления туризъм, хармонизиране на статистически данни са сред предизвикателствата на тази част от региона на Дунав.