Антарктика е посетена от близо 37 хил. туристи през сезон 2014-2015 г.

Туризмът може да направи целия регион много по-познат и достъпен, отбеляза министър Ангелкова

01.06.2015 | 14:53 Редактор: Ирина Георгиева
Антарктика е посетена от близо 37 хил. туристи през сезон 2014-2015 г.

Антарктика е посетена от близо 37 хил. туристи през сезон 2014-2015 г. Данните са на Международната асоциация на антарктическите туроператори, в чиито състав влизат над 100 компании. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова по време на откриването на XXXVIII Консултативно съвещание на държавите по Договора за Антарктика, който се състоя в София.

"България е една от страните с дългогодишни традиции свързани с Антарктика, а през годините винаги е била сред държавите полагащи последователни усилия за нейното изследване и развитие." - заяви министър Ангелкова.

Туризмът може да направи целия регион много по-познат и достъпен, но неговото развитие и увеличаващите се посещения поставят за разрешаване някои основни проблеми, смята министър Ангелкова.

"Важно е да положим последователни усилия за опазването и съхранението на природните дадености, флората и фауната, защото те са най-голямото богатство на региона." - подчерта Николина Ангелкова. 

Междувременно държавният глава Росен Плевнелиев заяви, че България ще разшири взаимодействието си с другите научни екипи и да продължи активното си участие в научната антарктическа програма.

"Тясното сътрудничество с всички други страни в подкрепа на целите на Договора за Антарктика и за укрепване на системата на Антарктическия договор в помощ на науката, научните изследвания и устойчивото развитие, е наш приоритет. Гордея се, че България е една от малкото страни в Югоизточна Европа, която има своя собствена научна база на Ледения континент." - допълни Плевнелиев. 

Държавният глава определи Договора за Антарктика като правен акт с историческо значение за опазване на най-ценния за човечеството резерват – Антарктика.

"Страните по Договора са с различни правни системи  и форми на управление, с разнообразни национални, религиозни и културни традиции. Всички ние сме обединени от обща цел - развитие чрез свобода на научните изследвания в Антарктика, в отговор на интересите на науката и за просперитета на нашия глобален свят." - каза Росен Плевнелиев.

Президентът посочи антарктическата система като един от най-добрите примери за успешно международно сътрудничество и открои основополагащите ценности на Договора за Антарктика. Сред тях са използването на Ледения континент изключително за мирни цели, демилитаризация на южния полярен регион и международно сътрудничество, които и пълна свобода на научните изследвания и на обмена на информация.

"Сътрудничеството отдавна вече не е въпрос на избор, а на необходимост. Нито една нация, независимо от политическата си воля и икономическа сила, не би могла да се справи сама с глобалните проблеми и предизвикателства." - подчерта още българският президент пред делегатите на форума.

Росен Плевнелиев напомни, че климатичните промени са в челните места на световния дневен ред, заедно с недостига на ресурси и внедряването на нови, природосъобразни технологии.

"Изправени сме пред сериозни предизвикателства и не можем да си позволим да чакаме, да отлагаме или да прехвърляме отговорността на следващото правителство или на следващото поколение. Само чрез сътрудничество, само с обединени усилия, само с обща воля, ние можем да постигнем устойчив прогрес." - каза държавният глава.  

"Република България е активен пълноправен член на Договора за Антарктика, а екипите на 23 български полярни експедиции работиха редом с учени от водещите страни, сложили подпис под Договора в далечната 1959 г.  Страната ни има добра репутация и е доверен партньор във всички международни научни програма." - посочи още Росен Плевнелиев.

Президентът допълни, че редом с българските учени в българската научна полярна база "Св. Климент Охридски" изследвания са провели и учени от Испания, Португалия, Германия, Южна Корея, Япония, Аржентина, Чили, САЩ, Канада, Монголия, Турция, Люксембург и Република Македония.

"По този начин българските учени допринасят за решаване на глобални научни проблеми." - подчерта президентът Плевнелиев.

Държавният глава обяви, че към момента български имена носят над 530 географски обекта в Антарктика, като голяма част от тях са уникални.

"Вярвам, че всички ние споделяме една обща кауза – да съхраним този уникален континент. Именно затова се гордея, че България е страна домакин на този форум. Днешният форум е и високо признание за успеха на българската Антарктическа научна програма и за ценността на постигнатите от нашите учени резултати."- каза още президентът Росен Плевнелиев пред участниците в 38-то Консултативно съвещание на държавите по Антарктическия договор.

Делегатите бяха приветствани и от министрите на външните работи Даниел Митов, на околната среда и водите Ивелина Василев и на туризма Николина Ангелкова. Заедно със съвещанието в София ще се проведе и 18-та годишна среща на Комитета за опазване на околната среда.

През 2015г. за първи път България е домакин на Консултативно съвещание на държавите по Договора за Антарктика. В периода 01 – 10 юни София ще събере световния антарктически елит – 400 делегати от близо 50 страни и организации.

На ежегодния форум ще се обсъдят всички въпроси от взаимен интерес отнасящи се до Антарктика, икономически (инвестиции, туризъм и др.), екологични и логистични проблеми, свързани с дейността на човечеството в Антарктика.

България е сред консултативните членове, което я поставя в една изключително престижна позиция при взимането на решения и изработването на политиките по въпросите на Антарктика.