317 блока с подписани договори за саниране

В ББР заявленията са над 500, заяви министър Лиляна Павлова

04.04.2015 | 18:10 Редактор: Мариета Иванова
317 блока с подписани договори за саниране

317 сгради в страната вече са с подписани договори за саниране, съобщи във Варна министърът на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова. Тя посочи, че заявленията в Българската банка за развитие  са повече от 500 и допълни, че „във Варна също има движение на проекти“.

Министър Павлова изтъка, че се правят още стъпки за улеснява на санирането, предава думите й агенция Черно море.

„Имаме много случаи, при които има 98% съгласие на собствениците и само заради 1 – 2 апартамента процесът не може да стартира. Нещо подобно се получава и с блокове, които имат много входове. Санирането не може да тръгне, тъй като 1 вход от 12, примерно, не е съгласен. В това отношение нещо трябва да се промени. Водим диалог по темата с Националното сдружение на общините“, коментира Павлова.

Тя добави, че Министерският съвет ще е предложил решение в такива случаи да не се стопира процесът.

В същото време стана ясно, че 70 млн. лв. са заложени в държавния бюджет за справяне с проблеми със свлачищата тази година. Още 40 млн. ще се търсят от Европа по програма „Околна среда“.

На един по-ранен етап стана ясно, че необходимите средства за решаване на проблемите със свлачищата са 870 млн. лв. до 2020.

„В страната има 1850 свлачища,” подчерта министър Павлова. - В последно време се появиха нови, старите се активизираха. Нужни са огромни средства. Във Варна също има проблеми, най-критичните зони са Кабакум и пътят за Албена и Балчик. Кардиналното решение на въпроса е изключително затягане на разрешенията за строеж в свлачищни райони. Много внимателно ще се проучват терените, преди старта на евентуално строителство ще се изисква масирано укрепване“, коментира министър Павлова.

Тя обяви, че на 6 април Варна трябва да подаде проекта за отводнителния канал в кв. „Аспарухово“, за който парите ще дойдат по фонд „Солидарност“. През май трябва да стартира строителството, категорична е Павлова.