fallback

Апелативният съд в Белград отмени екстрадирането на Цветан Василев

11.03.2015 | 19:41 Автор: Ирина Георгиева

Апелативният съд в Белград отмени решението за екстрадиране на българския бизнесмен Цветан Василев и нареди на Висшия съд да повтори процедурата за установяване на предпоставките за екстрадирането му, съобщи БТА, позовавайки се на Танюг. 

Апелативният съд нареди при повторната процедура на взимане на решение да се установи дали става въпрос за политическо преследване, дали делото, за което се иска екстрадиране, и в местното /сръбското/ право е квалифицирано като престъпление и дали с оказването на международна помощ в конкретния случай не биха се накърнили интереси от съществено значение за Република Сърбия.

В съобщението на Апелативния съд пише, че в жалбите на Василев и адвоката му основателно се посочва, че първоинстанционното решение е взето при съществени нарушения на предписанията на наказателната процедура и на основание на погрешни и непълно установени факти. 

"Мотивите за първоинстанционното решение са недоизказани и противоречиви, защото съдът не е уточнил кои конкретно норми е приложил в този случай. Съдът освен това не е държал сметка за правата, гарантирани на обвиняемия както от международни актове, така и от сръбското законодателство и в този смисъл е допуснал редица нарушения." - посочва Апелативният съд. 

Освен това, добавя Апелативният съд, не е установено изпълнени ли са всички условия и предпоставки за екстрадиране на обвиняемия в Република България и то не само онези, които са предписани в Европейската конвенция за екстрадацията, а и в други правни актове, които се отнасят до този случай. 

По този начин Висшият съд е пропуснал да установи правилно и напълно възможно ли е екстрадирането на обвиняемия, специално затова, защото не е проучил доказателствата, внесени от защитата. 

Освен това първоинстанционният съд не е набавил необходимите гаранции, които държавата, която иска екстрадицията, е била длъжна да приложи към иска, както и другата необходима документация, посочва Апелативният съд и добавя, че всичко това е довело до погрешно прилагане както на материалното право, така и на процесуалните предписания.

След като Василев се предаде през септември 2014г., Висшият съд в Белград не го изпрати в екстрадиционен арест, а му забрани да напуска Сърбия и му отне паспорта, налагайки му мярка подписка, припомня Танюг.

fallback
Още от България
fallback