България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Спирането на лиценза на "Дунарит" е закъсняло, смята Валентин Радев

Междувременно от КТ "Подкрепа" настояват лицензът да бъде възстановен, в противен случай заплашват с протести

09.03.2015 | 10:36 Редактор: Ирина Георгиева
Спирането на лиценза на

Спирането на лиценза за шест месеца на предприятието "Дунарит" АД, производител на детониращи шнурове, противотанкови и противопехотни мини, артилерийски и авиационни боеприпаси, е закъсняло. Такова мнение изказа Валентин Радев, зам.-председател на Комисията по отбрана в НС в Сутрешния блок на България Он Ер. Според него държавата е реагирала правилно и показва, че си върши работата.

"Това не е изолиран случай. Винаги, когато има ненадеждност особено във връзка със собственостите на предприятията или пък собствениците се сменят и има някаква неяснота се стига до въпроса дали ще се отнема лиценза или не. Според мен и колегите реакцията е закъсняла, защото много време мина, откакто се знае, че заводът е на Цветан Василев или посредствено и чак сега се стига до това, но службите имат нужда от време, за да съберат нужната информация и да се внесе в Междуведомственият съвет, където да се взема такова решение." - обясни Радев.

Голяма част от предприятията в оръжейния сектор са кредитирани или финансирани от КТБ, подчерта Радев. Според него трябва да се отговори на въпроса, защо държавата не е видяла това и не е реагирала на време. Няма обаче опасност от колапс в сектора, смята експертът.

"Неслучайно споменах, че Цветан Василев е почетен председател на сдружението. Той става такъв, защото съм чувал от други ръководители на предприятия, че той, единствен с неговата банка (трябва да си зададем въпроса защо?) е финансирал и кредитирал предприятията от оръжейната промишленост. Не само "Дунарит", а и голяма част от предприятията в този сектор, са кредитирани именно от тази банка. Защо държавата не е видяла това и не е реагирала на време." - попита Радев.

Междувременно на 9 март от КТ "Подкрепа" ще се срещнат с министъра на икономиката Божидар Лукарски, съобщи Стоил Георгиев от КТ "Подкрепа" в Сутрешния блок на България Он Ер. Той подчерта, че синдикатите ще настояват лицензът на предприятието да бъде възстановен, в противен случай още тази седмица ще има протести. 

"Това, което чух не ни удовлетворява по простата причина, че собствеността не е от вчера, от месец, година или две. Собствеността е много по-отдавна и службите знаят, чия е тази собственост. Ние не сме против разследване, ако има някакви далавери под общ знаменател нямам нищо против, но да се отнеме лиценза на готова индустрия, която е готова за изнасяне и се чака само едно разрешение продукцията да замине по направление. Всичко беше спряно, което реално означава, че оставаме без доходи." - коментира Стоилов.

Чуйте коментара на Стоил Георгиев и Валентин Радев за въпросителните в казуса Дунарит в следващия видео материал: