Три до пет метра сняг в Смолян, Белмекен

Репортаж от Пловдив и района

08.03.2015 | 20:53
Три до пет метра сняг в Смолян, Белмекен

800 населени места в районите на Смолян, Кърджали и Пловдив са без ток.

11 подстанции на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) продължават да бъдат изключени, съобщава EVN. Четири са в област Смолян, четири в Кърджали и три - в Пазарджик.

Бедствено положение има в област Кърджали и община Велинград.

От неделя, 8 март 2015 бедствено положение е обявено за община Лъки. Вече втори ден без ток там са 8 села.

Снегът в Смолян надхвърля метър.

На Белмекен снежната покривка е 3 метра, а има и места, където снежните преспи достигат 5 метра височина.

Десетки пътища остават затворени. Стотици села са без ток.

"Ситуацията в "Мини Марица-изток" ЕАД е тежка, но овладяна. Няма опасност за енергийната система на страната", е обявила в
Раднево министърът на енергетиката Теменужка Петкова, цитирана от БТА.

 

В нощта на 7 срещу 8 март 2015 водите на язовир "Ковачево" повишиха нивото си с 40 см - над котата на преливане - 132,67см. Язовирът заля от ж.п.инфраструктурата на дружеството по направление към ТЕЦ "Марица Изток 2" ЕАД.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова е поискала министърът на транспорта Ивайло Московски да осигури алтернативно ж.п.трасе, за доставка на въглища към ТЕЦ "Марица Изток 2", докато се отстранят щетите, нанесени от обилните валежи в рудника. Подаването на въглища ще става от рудник "Трояново-север" през гарите Трояново, Разделна, Любеново, Раднево, Ковачево до централата, съобщава БТА.

Десетки дървета паднаха в района на Пловдив и Смолян в нощта на 7 срещу 8 март 2015.

 

Пожарникарите се отзоваха  всички сигнали, при които клоните препречваха движението на автомобили. Заради преспи и свлачища, десетки шофьори останаха блокирани в снега.

Шофьор разказа пред камерата ни как двама души са били блокирани 14 часа на Кръстова гора. Спасил ги екип на „Гражданска защита”.  

Десетки са сигналите за паднали дървета и скъсани електропроводи.

"По решение на областния кризисен щаб в Смолян и със заповед на просветния министър понеделник и вторник ще бъдат неучебни за цялата област заради обявеното бедствено положение. Мобилизирана е цялата налична техника по снегопочистването", каза директорът на ГД „Пожарна и аварийна безопасност” Николай Николов.

Най-сериозно е положението в района на Смолян.

"Община Рудозем продължава да бедства. Снежната покривка надхвърля метър и половина, а населените места нямат ток повече от 48 часа", каза областният управител на Смолян.

Очаква се снеговалежите да спрат в понеделник, 9 март.

Вижте репортажа на кореспондента ни Пловдив Илиан Велков:

 

По данни на МВР към 17:00ч. на 8 март 2015:

Спасителните действия на служителите на ГДПБЗН в засегнатите от снеговалежите региони продължават.
 
 

Кърджали
До 17.00 часа на 8 март пожарникари и спасители са реагирали на общо 18 сигнала за произшествия. Общо 285 селища в общините Черноочене, Кирково, Ардино, Момчилград и Джебел са без ток.
Изцяло са  затворен са пътищата: Черноочене – Паничково – Комунига – Асеновград. Пътят Момчилград – Крумовград към 19ч. е отворен, съобщава АПИ.
 
 
Варна
Няма обявени бедствени положения на територията на областта. Водата в река Ана дере при с. Блъсково спада; язовирите се наблюдават. Спада и водата в р. Провадийска.
 
Бургас
Нормална обстановка, без валежи, пътищата - проходими.
 
Пазарджик
Двайсет души са блокирани в хижа „Христо Смирненски“, включително 3 деца. Имат отопление.
Без ток и вода: Велинград, с. Бяга, с.Равногор, с.Карабунар, с.Семчиново, община Лесичово, Сърница, с.Св.Петка, с.Грашево, с.Бирково, с.Кръстава, с.Рохлево, с.Абланица, с.Грашево, с.Бутрева, С.Цветино, с. Ивайлово, с. Величково, с. Драгор с. Сарая, с. Звъничево, с.Росен, с.Цар Асен, с.Паталеница, с.Юнаците, гара Костандово, КК Цигов Чарк и КК Св.Константин.

Бедствено положение е обявено в община Велинград.
Между гарите Цветино и Абланица има паднал ел. стълб, аварирали два далекопровода между Якоруда и  Сърница.
Колите трябва да са с вериги и без ремаркета и полуремаркета по пътищата Велинград – Сърница и Велинград – Юндола.

Пътят между Белово – Юндола е затворен. Пътят Батак - Доспат към 19ч. е отворен, съобщи АПИ.
 
Пловдив
Пожарникари и спасители са предприели действия по сигнали за блокирани хора в района на местността „Кръстова гора“.
 
Смолян
 Екипите на РД ПБЗН – Смолян  продължават да оказват необходимата помощ на бедстващи хора. Пътищата от първокласната и второкласната мрежа в областта са проходими, но автомобилите задължително трябва да са с вериги. Всички третокласни републикански пътища, както и проходите  Превала и Печинско са затворени.

Пътят за с. Ягодина е затворен, поради внезапно и бързо свличане на снежна маса по планинския склон, няма пострадали. Полицейски служители осъществяват контрол и регулиране на движението на местата, където е необходимо и е затруднена пътната обстановка.
Няма електрозахранване в общините  Мадан, Златоград, Неделино, Рудозем, Баните и Борино.

 

Съобщение на EVN:

На 08.03.2015 г., продължават дейностите по отстраняване на повредите, причинени от обилния снеговалеж в района на Родопите. Аварийна остава обстановката в области Смолян, Кърджали, Пазарджик и Пловдив.

Oбщо 11 подстанции на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) остават изключени. EVN България продължава да оказва съдействие на ЕСО за възстановяване на схемите. Общо 4 от авариралите подстанции на системния оператор се намират на територията на област Смолян, други 4 – в област Кърджали, а 3 – в област Пазарджик.

195 аварийни екипа, включително от други райони работят по авариите. В Родопите има паднали електропроводи и стълбове на много места.

Общо 96 железорешетъчни и железобетонни стълба са повредени, като 40 от тях са в област Кърджали.

"EVN България е създала необходимата организация като за всеки аварирал електропровод се полагат необходимите усилия да се осигури достъп, извършват се диспечерски манипулации, както и обход на място, в случай на необходимост. Специалисти на дружеството по места са в контакт с местните и централните власти. В дружеството продължава да действа Кризисен щаб с цел координиране на действията по възстановяване на електрозахранването. Кризисният щаб е във връзка с Електроенергийния системен оператор (ЕСО)", съобщава компанията.