fallback

Николай Марев: Вноските на новоосигурените лица отлежават в НАП от 2015

Промените в КСО от края на 2014 разрушиха тристепенния пенсионноосигурителен модел, коментира изпълнителеният директор на ПОК „ДСК-Родина“ АД

07.03.2015 | 10:47 Автор: Мариета Иванова

Пенсионните дружества изпратиха една добра година, но финалът беше малко разочароващ, тъй като бяха приети едни поправки   в Кодекса за социално осигуряване, които  на практика разрушиха тристепенния модел на България, коментира в предаването InvestOR на Bulgaria On Air главният изпълнителен директор на ПОК „ДСК-Родина“ АД  Николай Марев.

Той сподели още, че на проведеното през седмицата заседание на Временната анкетна комисия към парламента, която има за цел да провери дейността на   пенсионноосигурителните дружества, управляваните от тях фондове и надзора над тях, е бил заден въпрос към финансовия министър дали промените в КСО са произвели някакво действие.

„Отговорът беше, че досега не са произвели никакво действие, поради това, че не е създадена Наредба, по която да може да бъде упражнение този избор за прехвърляне на частни партиди към НОИ или Сребърния фонд, както по-късно беше предложено.    Също така средствата на новоосигурените лица, първите им вноски се натрупват по сметка на НАП, а не на НОИ, което е свързано с допълнителното пенсионно осигуряване. Така, че техните средства в момента отлежават там, без доходност. Не е ясно дали ще има служебно разпределение в универсалните пенсионни фондове. Анонсът беше, че трябва да има някаква изчистена идея за пенсионния модел. Тази дейност се съгласува от две министерства- (Финансовото и на Труда и социалната политика). В този смисъл ще видим какво ще се случи до края март”, коментира Марев.

Той подчерта, че от гледна точка на финансовите резултати приходите на пенсионните дружества през 2014 са се увеличили с около 14%, а печалбите им с- 11%.

„Печалбата общо за целия бранш е 41 млн.лв.”, коментира Марев.

Той допълни, че доходността на дружествата през изминалата година е била изключително добра.  – „Бяха постигнати едни изключително добри доходности от порядъка на 9.65- най-висока  доходност в доброволните пенсионни фондове, 7.06 в професионалните и 6.84 за универсалните пенсионни фондове”.

Вижте цялото интервю на видео файла.

 

fallback
Още от България
fallback