ДПС ще гласува против ратификацията на дълга

Аргументите на парията са финансови, икономически и политически

24.02.2015 | 17:38 Редактор: Ирина Георгиева
ДПС ще гласува против ратификацията на дълга

Против ратификацията на дълга ще гласуват от ДПС, съобщи на пресконференция Йордан Цонев от ДПС след съвместно заседание на ЦОБ и ПГ на Движението, предаде БТА. Той призова всички, които са против, да бъдат в пленарна зала и да гласуват.

Аргументите на ДПС да гласува против дълга са и финансови, и икономически, и политически, посочи Цонев. Той отбеляза, че подходът за поемане на този дълг е сгрешен и че не е била достатъчно добре обоснована необходимостта от него. Според Цонев това е признание за липса на реформи.

"Ако в следващите три години дългът ще се увеличава, това означава, че обещанието, с което дойдоха тези партии за правене на реформи, няма да бъде изпълнено. Има риск дългът да се увеличи 2.7 пъти за осем години, което е най-високият темп на нарастване на дълг в ЕС и така страната се изправя пред дългова криза." - допълни Цонев.

Не бяхме потърсени за никакви консултации за поемането на такова голямо дългово бреме, коментира още Цонев като отбеляза, че тези 16 милиарда лева няма да бъдат връщани от Радан Кънев, Валери Симеонов, Георги Първанов или Бойко Борисов, а от всички. Според него е трябвало да има консултации и с опозиционните партии в парламента БСП и ДПС.

Още по темата

По отношение на тютюнопроизводителите, от ДПС смятат, че има проблеми със субсидиите и проблемът се нарича референтен период, отбеляза Имамов. Той посочи, че политиката на ЕС не е да стимулира производството на тютюн, а да стимулира спирането на това производство.

"Ние сме правили многократни опити да променим т.нар. референтен период, така че работещите сега тютюнопроизводители да могат да получават директно своите субсидии, каза Имамов и призова управляващите да предприемат мерки да се промени референтният период. Ние сме категорични, че този отрасъл има бъдеще в България." - заяви Имамов.