fallback

Намалява броят на децата с увреждания, настанени в институции

За същия период в Румъния настаняването на деца с увреждания в институции се е увеличило с 16,9%

24.02.2015 | 14:42 Автор: Ирина Георгиева

С близо 55% намалява настаняването на деца до 2 годишна възраст в домове за медико-социални грижи в периода 2005 г. - 2012 г., съобщават от МТСП. Зам.-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров смята, че прогресът в процеса на деинституционализация в България е значителен и резултатите са добри. По думите му, те са допълнителен стимул за подобряване на националната политика за децата и задълбочаване на партньорството с неправителствения сектор.

"Основната ни кауза е всяко дете да живее в семейна или близка до семейната среда като осигурим интегрирана и комплексна подкрепа на децата и техните семейства." - добави заместник-министър Лазаров на кръгла маса за реформата в системата за закрила на детето.

Форумът, организиран от МТСП и UNICEF, представи държавната политика за деинституционализация и изследване на международната организация за оценка на резултатите от реформата в системата за грижа за децата.

"Основните приоритети в дейността на МТСП са свързани с намаляване на бедността сред децата чрез прилагане на мултисекторен интегриран подход, предоставяне на иновативни социални услуги, подкрепа на ранното детско развитие и мерки в подкрепа на родителите на пазара на труда." - отбеляза заместник-министър Лазаров. 

Представителят на UNICEF за България Таня Радочай презентира основните резултати от реализираното в 11 държави (сред които България, Румъния, Хърватия, Сърбия, Черна ГОРА, Молдова, Украйна, Азербайджан) изследване на системата за грижа за децата. Децата с увреждания, настанени в институции в периода 2005-2012 г., намаляват на половина - от 1310 деца на 652 деца. За същия период в Румъния настаняването на деца с увреждания в институции се е увеличило с 16,9%, показват данните на UNICEF.

Още по-съществена е промяната при настаняването на деца до 2-годишна възраст в домове за медико-социални грижи. В България настаняването е намаляло за същия период с близо 55% от 2472 деца на 1120 деца през 2012 г. Според изследването в Румъния се наблюдава обратната тенденция - увеличение с над 50% на децата до 2 годишна възраст в домове.

fallback
Още от България
fallback