fallback

Плевнелиев: 2015 да бъде година на стабилност и на действия

В областта на енергетиката е налице силна заявка за спешни промени, смята президентът

23.02.2015 | 14:50 Автор: Ирина Георгиева

2015-та трябва да бъде година на стабилност и на действия. Представителството в НС дава възможност за тематични коалиции, което е шанс важните реформи да получат подкрепа. Това каза президентът Росен Плевнелиев по време на първата среща в рамките на традиционния „месец на политическите консултации“ с парламентарно представените политически сили. Консултациите с партиите държавният глава започна с представители на политическа партия Алтернатива за българско възраждане (АБВ).

На провеждащите се за трета поредна година консултации с парламентарните сили президентът Росен Плевнелиев подлага на обсъждане пет основни теми: ключови реформи, които са на дневен ред през 2015 година; референдум за правата на гражданите и за промени в изборното законодателство; въпроси на регионалната и международната сигурност; отбрана и въоръжени сили; кризи и природни бедствия.

Реформите в съдебната и в пенсионната система, в секторите "Енергетика" и "Сигурност", здравеопазването, образованието и във водния сектор, бяха откроени като ключови в политическия дневен ред за 2015 година.

Президентът и представителите на партия АБВ споделиха виждането за необходимостта от реални действия по приетата с консенсус Стратегия за продължаване на реформата в съдебната система, за да не останат „на хартия“ заявените намерения. От партия АБВ считат, че пълноценна и действена реформа в сектора не може да има без промени в Конституцията. АБВ отново подчерта и позицията си в подкрепа на увеличаване на правомощията на държавния глава, включително по отношение на законодателна инициатива, по правомощията на президента да инициира референдум, както и по механизмите за преодоляване на президентското вето.   

Държавният глава окуражи национално отговорния дебат, който да доведе до устойчиво дългосрочно решение за пенсионната система. Обща беше позицията, че реформата трябва да бъде цялостна, а не ограничена до отделни елементи на пенсионния модел.

В областта на енергетиката е налице силна заявка за спешни промени, които да доведат до трайно намаляване на дефицита в сектора. Налице е необходимост от изработването на интегриран модел на реформа и на нова дългосрочна визия за развитието на сектора, беше подчертано по време на срещата. Партия АБВ подкрепя виждането за нуждата от либерализация на сектор „Енергетика“ чрез създаването на енергийна борса до края на 2015 г. От АБВ се обявиха още за изработването на дългосрочна визия до 2030 година за развитие на енергетиката, както и за анализ на състоянието на сектора. Споделена беше и категоричната позиция за продължаване на работата за реална диверсификация на трасетата и източниците на доставки на природен газ за България.  

От АБВ считат, че преодоляването на демографската криза трябва да намери отражение във всички провеждани реформи и политики. От партията предлагат също така демографските проблеми да бъдат разгледани от участниците в Консултативния съвет за национална сигурност при президента.

На първата от поредицата срещи на държавния глава с представители на парламентарните политически сили беше подчертано тежкото състояние на българските Въоръжени сили и тревожните тенденции в системата за сигурност. Бяха откроени основните предизвикателства пред сектор "Сигурност". Обща беше позицията, че е необходимо да бъде извършена реална оценка на модернизацията на българските Въоръжени сили и в контекста на забавените процеси на трансформация в страните от Югоизточна Европа. От партията се присъединиха към призива на върховния главнокомандващ за актуализация на бюджета за отбрана в рамките на 2015 година.  

Реформата във водния сектор е ключова за преодоляването на недостатъците на националната система за превенция и реакция при кризи и природни бедствия, подчерта още президентът Росен Плевнелиев по време на разговора. Държавният глава счита, че са наложителни промените в Закона за водите, които ясно да определят собствеността на водните съоръжения и да регламентират отговорността за тяхното поддържане.     

Партия АБВ се обяви в подкрепа на инициирания от президента Росен Плевнелиев референдум за промяна на изборните правила с предложените от държавния глава въпроси за въвеждането на електронно гласуване, за въвеждане на задължително гласуване и за въвеждане на мажоритарен елемент и смесена избирателна система. От партията ще подкрепят произвеждането на национално допитване заедно с местните избори през 2015 година.

"Стабилността няма алтернатива, уморихме се от безпринципно противопоставяне." - каза още президентът Росен Плевнелиев, според когото управляващата коалиция и партиите, които я подкрепят, работят добре. Сега гражданите очакват резултати по неотложните реформи, подчерта държавният глава.

fallback
Още от България
fallback