Калфин: Нито лев от заема от 16 млрд. лв. няма да бъде теглен без съгласието на парламента

Министърът заяви, че има теми, по които АБВ и ГЕРБ имат различия и те са свързани с размера на доходите и данъците

22.02.2015 | 12:42 Редактор: Георги Стоянов
Калфин: Нито лев от заема от 16 млрд. лв. няма да бъде теглен без съгласието на парламента

Реакцията на ПГ на АБВ на предложението за дълга е предвидима. По същия начин беше реакцията и когато декември месец се внесе предложението за фондовете и тогава групата гласува против и основанието беше, че по този начин без предварителна консултация няма как да минат, каза вицепремиерът Ивайло Калфин в интервю за предаването „Неделя 150“ по БНР.

Още по темата

Партньорските отношения не означават, че парламентарните групи тичат след всяко предложение, внесено от МС и ми се струва, че тогава министър Горанов отчете, че прибързано е внесено предложението. Мисля, че и сега, ако сметне колко време прекара в парламентарните групи след внасянето на предложението, ако го беше направил преди да го внесе, сега нямаше да говорим на тази тема, добави той.

Министърът заяви, че има теми,  по които мненията на АБВ и ГЕРБ се различават и те са свързани с размера на доходите и данъците: В правителството нямам претенции. Имам чувството, че добре работим с колегите. Сработихме се, колкото и някои хора да имаха съмнения. Мисля, че всички правим всичко възможно правителството да работи като един екип.

По отношение на съдържанието на предложението, свързано с дълга,  Калфин обясни: Това не е дълг за изтегляне на нов заем. Тези гласувания ще стават напред в годините и парламентът ще има думата върху всеки лев, които се тегли, така че нямам забележки по него. Освен старите задължения, трябва да прибавим и бюджетните дефицити, които ще се формират 2015-а, 2016-а и 2017-а година, защото и те трябва да бъдат покрити отнякъде и не трябва да забравяме, че това, което се гласува сега е споразумение с партньорски банки. От там нататък всеки лев, които реално се тегли ще бъде гласуван от парламента, така че няма как да  бъдат изтеглени повече пари от толкова колкото са необходими за държавата.

Калфин обясни, че е министър Горанов е дал разчети на всички парламентарни групи: Това, което не се знае е какви ще бъдат емисиите на вътрешен дълг през 2016-а и 2017-а година и затова някои от колегите казват, че имало разлика – 2 или 3 млрд. влизали повече в това гласуване. Отново казвам – те няма как да бъдат изтеглени на основата на това гласуване. За всеки лев, които се тегли от този заем, парламентът ще гласува отделно решение, така че той може да прецени дали са необходими или не тези средства. Това не е гласуване за заем.

Социалният министър коментира и дали е необходимо темата за дълга да се разгледа и на Национален съвет за тристранно сътрудничество (НСТС): Понеже работодателите ме критикуваха, че тристранката не работи, аз съм готов всяка една тема, която те поставят да я обсъдим в Тристранния съвет. Съвет има в понеделник сутринта.

По отношение на заплахите от работодателите за напускане на НСТС, министърът каза: Не съм съгласен с всички работодатели. Имам отговор на техните въпроси, но в името на мира и доброто сътрудничество съм готов да си посипя главата с пепел и веднага, когато имахме възможности свикахме  такова заседание, което трябваше да е миналия четвъртък. Самите работодатели  помолиха да е в понеделник, така че утре ще има заседание. Контактите в този формат са изключително редовни, даже много по-чести отколкото са били някога.

Във връзка с предложените промени от КФН в сектора за допълнителното пенсионно осигуряване и създаването на гаранционен фонд, Калфин заяви: И сега има гаранционни фондове само че те са в рамките на отделните фондове и гаранционни сметки. Идеята на Комисията е да се обобщят. Има такава практика. Въпрос на начин, по който ще се въведе това нещо и правила, по които ще се използват средствата от фондовете. Надали ще има съгласие между фондовете, ако тези средства покриват невнесени вноски от работодателите.

Идеята за 10-процентен данък върху пенсиите на работещите пенсионери, министърът каза: В България е имало различна практика през годините, включително и практика, когато един пенсионер работи да губи пенсията си. Ще видим каква е била практиката, особено за ниските доходи. Когато и пенсия и заплата дават ниски доходи, според мен, няма основание да увеличаваме облагането.

По отношение на предстоящите консултации при президента, министърът коментира: Приоритетите, които президентът  формира, са важни и според мен някои от тях са закъснели. Когато говорим за външнополитическата обстановка, мисля, че отдавна трябваше да се събере Консултативният съвет за национална сигурност, а не тепърва да започваме консултации с политическите партии. Важна е темата, свързана с предстоящите местни избори. Ние настоявахме за промяна в изборното законодателство веднага след предишните, която не се случва и сигурно ще поставим въпроса. Има и теми, свързани с енергийната и социалната политика, които също са важни за нас и ще поставим пред президента.

Партньорство към момента с АБВ не съществува, беше категоричен Калфин:  Нашите предложения стоят отворени и  така че останат преди местните избори. Освен съвместно участие по места има и редица теми, които могат да се обсъждат. Виждам, че евродепутати от БСП са направили тази конференция, свързана с пенсионната реформа. Сигурно можеше да поканят някой от АБВ да допълнят мненията, когато се обсъжда нещо, но очевидно, че нямат желание. Това винаги е водело до един резултат – изолация и самовглъбяване.