fallback

Танева поиска от Франция подкрепа за спешни мерки в млечния сектор

20.02.2015 | 23:00

Спешните мерки в подкрепа на млечния сектор обсъдиха министрите на земеделието на България и Франция по време на салона на селското стопанство SIA - Salon International de l'Agriculture в Париж на 20 февруари 2015, съобщи МЗХ в мейл до медиите.

Салонът се провежда на 21 февруари-1 март 2015 в Paris Expo Porte de Versailles.

Изложението привлиза 703 407 посетители от Франция и 1050 изложители, представящи 3859 животни.

Десислава Танева е запознала министър Стефан Льо Фол със състоянието на селскостопанския сектор в България нас, е посочила като проблем ниските изкупни цени.

Френският министър се е ангажирал с иницииране на работна група чрез Постоянното представителство в Брюксел, на която да се обсъдят какви спешни мерки да се предприемат в подкрепа на млечния сектор.

България постави на последния съвет на министрите през януари 2015 заедно с Румъния пакет от мерки за подкрепа на млечните ферми.

„Ние имаме подкрепата не само на Румъния, но и на още няколко държави членки на Европейския съюз. За нас този дебат е много важен. От него зависи как ще продължи да се развива за в бъдеще секторът“, каза Танева.

Танева каза, че взетите към момента мерки от Комисията са неприложими за страната ни, тъй като България не произвежда сухо мляко и продукцията на масло е в малки количества.

От 2015 независимо от броя и вида на отглежданите животни, животновъдите ще получават повече средства, отколкото досега“, обеща на 10 февруари министърът на земеделието и храните Десислава Танева на заседание на Консултативния съвет по животновъдство, който се проведе в МЗХ.

„По-високи ставки на подпомагане ще се получават от фермери, които отглеждат крави, овце и кози под селекционен контрол. По схемите за обвързано подпомагане само за директните плащания, общият  финансов ресурс заделен за подпомагане на сектора, е в размер на около 122 млн.лв.“, каза Танема.

Държавен фонд „Земеделие“ е предоставил на сектора през 2014 година над 84 млн. лв.

 

/Снимка: правителство на Франция/

Президентът на Франция Франсоа Оланд откри на 21 февруари 2015 изложението за земеделие в Париж, Порт дьо Версай. В него се представят девет български фирми, а Мминистерството на земеделието участва със свой щанд.

В навечерието на форума „Земеделието и климатичните промени“ в рамките на Салона Франсоа Оланд подчерта значението на работата на фермерите, изправени пред двойна отговорност: „да произвеждат храна за планетата“, ограничавайки последиците за околната среда.

Франсоа Оланд посочи и иновациите, предложени от сектора и припомни уязвимостта на селското стопанство и значението на защитата на фермерите, особено срещу волатилността на валутните курсове:

„Държавата, Европа.. трябва да бъдем на страната на фермерите“, каза Оланд.

Според официалния сайт на изложението, България се представя чрез Министерството на земеделието, с основна дейност: вино.

fallback
Още от България
fallback