fallback

НС подкрепи програмата на правителството за саниране на жилищни сгради

Предвижда се ежегодно до 30 април МС да предоставя доклад за напредъка по изпълнението на програмата за саниране

20.02.2015 | 15:28 Автор: Ирина Георгиева

НС подкрепи Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, както и цялостната й реализация, приета от МС. Предвижда се ежегодно до 30 април МС да предоставя доклад на НС за напредъка по изпълнението на програмата за саниране.

Решението беше одобрено с гласовете на управляващото мнозинство. "За" бяха 82-ма депутати, 12 гласуваха "против" и десетима се въздържаха, съобщи БТА. 

Правителството, съгласувано с Националното сдружение на общините в Република България, трябва да внесе промяна в Закона за местните данъци и такси, изключваща прилагането на данъчно облекчение спрямо обновените с публични средства жилищни сгради. 

Отхвърлено беше проекторешението на "БСП лява България" националната програма да бъде обсъдена в парламента и да бъдат променени някои от критериите за участие в санирането. Не беше прието и предложението на левицата да има граждански контрол върху санирането.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова благодари за подкрепата.

"Тази програма е прозрачна, тя е доброволна, от гражданите за гражданите." - посочи тя.

Павлова обеща, че ще има граждански контрол, той бил предвиден в регламента на програмата. По думите й гражданите ще контролират избора на фирми. Само за три седмици от началото на програмата има сключени над 750 сдружения на собствениците, над 250 от тях са за целите на програмата за саниране, съобщи министърът. Тя посочи, че сключените договори с общини вече са 36, а с Българската банка за развитие - 22.

Лиляна Павлова отбеляза, че никой не може да отнеме апартаментите на хората. По думите й сдружението на собствениците е целево, само за да се получи финансиране.

По повод на критерия - най-малко 36 апартамента, за участие в програмата министърът обясни, че той е избран, за да може да се даде първо шанс на най-големите сгради, които най-трудно могат да се сдружат. От 2016 г. влизат всички останали, така че дискриминирани сгради, които да не могат да участват в програмата, няма, отбеляза Павлова. 

Вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев коментира, че единственото лошо в тази програма е, че стартира твърде късно. Тази есен има местни избори, догодина - президентски, това е факт и обостря политическите емоции, но това не е причина да не правим нищо, посочи той. Не можем да си позволим една година преди изборите да не се случва нищо, отбеляза Дончев.Да се вдига политическа истерия по отношение на едно добро предложение е също толкова лишено от сила, колкото да разказваш тъпи вицове, заключи вицепремиерът във връзка с дебатите в пленарната зала.

fallback
Още от България
fallback