fallback

Митов: България не се готви да воюва с когото и да било

Външният министър призова да престане да се създава паника, което по думите му гранични с криминалното

10.02.2015 | 17:10 Автор: Мариета Иванова

България не се готви да воюва с когото и да било, нито има намерение от страна, на който и да било да воюва с нас. Това заяви министърът на външните работи Даниел Митов пред журналисти в отговор на въпрос, предаде БТА.

Създава се ситуация на паника, която граничи с криминалното, това трябва да престане, защото не може да паникьосваме българските граждани излишно, заяви Митов.

Той посочи, че е ясно, че България не заплашва никого с комуникационен координационен център от 40 човека.

Министърът каза още, че справката от генералното консулство и посолството ни в Украйна не дава повод да се смята, че има наплив от етнически българи, желаещи да напуснат Украйна и да дойдат в България.

„Ние сме предприели мерки да се улесни достъпът до визи на нашите сънародници в Украйна, които се намират в зони на конфликт, в момента работим да премахнем и таксите по отношение на визите и подготвяме хуманитарна помощ“, обясни министърът и допълни, че всички наши сънародници са добре дошли, ако преценят че има опасност за живота им.

Още по темата

Българската държава е направила и прави всичко възможно да защити живота на  нашите сънародници, допълни Митов.

Той подчерта, че ключът към прекратяването на конфликта е в Русия.

„За да спре конфликтът, трябва утре по време на разговорите да се стигне до решение за прекратяване на огъня, трябва да спрат да умират хора“, подчерта външният министър.

На 10 февруари в МВнР беше подписано Споразумение за сътрудничество между МВнР и Българската платформа за международно развитие

fallback
Още от България
fallback