Песков: Санкциите и евентуални оставки на оръжие за Киев ще дестабилизират обстановката

Русия е страна, която действително е заинтересована от решаването на тази криза, коментира говорителят на Путин

10.02.2015 | 15:20 Редактор: Мариета Иванова
Песков: Санкциите и евентуални оставки на оръжие за Киев ще дестабилизират обстановката

Санкциите срещу Русия и възможните доставки на оръжие за Киев ще доведат само до дестабилизацията на обстановката

в Украйна. Това е заявил говорителят на руския президент Владимир Путин- Дмитрий Песков, предава ТАСС.

„Руската федерация- е страна, която действително е заинтересована за решаването на тази криза. Всички останали планове за засилване на режима на санкции, изолация, доставки на оръжие и т.н., са стъпки, които за съжаление са насочени към дестабилизация на обстановката в Украйна,“ коментира той.

„Русия полага всички усилия, за да помогне на Украйна да реши тази ужасна криза,“ заявил още Песков, допълвайки че Москва ще се занимава в бъдеще с това.  

Преди седмица украинският президенждународната общност обаче не е на едно мнение по вът Петро Порошенко призова за доставки на модерно оръжие.

В хода на Мюнхенската конференция по сигурността на 7 февруари ръководителят на Комисията по въоръжените сили на американския сенат Джон Маккейн призова доставката на оръжия за украинската армия да започне незабавно. Експертните анализи на изказванията от конференцията показват, че Берлин, Лондон и Париж имат намерение да решат украинската криза чрез налагането на санкции на Русия, докато от Вашингтон се чуват гласове за доставяне на оръжие за Киев, пише ТАСС. В същото време държавният секретар на САЩ Джон Кери заявил, че Брюксел и Вашингтон са на едно мнение за отсъствие на военно решение за украинския конфликт.

Източник на Associated press от Администрацията на Обама посочил, че президент на САЩ разглежда възможността за доставки на оръжие за украинската армия, но съмненията около вземането на подобно решение оставали, предава ТАСС.
Преди ден външните министри на ЕС одобриха увеличаване на списъка със санкционирани лица заради кризата в Украйна. Те обаче, оставиха прилагането им за след 16 февруари, давайки шанс на мирните преговори в Минск, насрочени за 11 февруари.