fallback

Нивото на р. Камчия вече е под критичните стойности

Обстановката в селата Гроздьово и Горен чифлик е била спокойна през изминалата нощ

03.02.2015 | 09:30 Автор: Мариета Иванова

Обстановката в селата  Гроздьово и Горен чифлик през изминалата нощ е била спокойна, съобщи директорът на Гражданска защита на община Долни чифлик Стефан Василев, цитиран от пресцентъра на община Долни чифлик.

Нивото на Камчия в района след 23.00 часа е без промяна и е под критичните си стойности. През нощта не се е налагало да бъдат евакуирани хора.

Обявеното преди ден- на 2 февруари, бедствено положение остава в сила.

След като бе задействана процедурата за реакции при кризисни ситуации, в Гроздьово продължава дежурството на аварийни екипи на Гражданска защита и пожарната, патрули на полицията, екипи на „Енерго-Про”, на Напоителни системи и ВиК.

Има създадена организация за евакуация при необходимост на 60 човека от 42 къщи в Гроздьово. Хората са предупредени, осигурени са транспорт и места за настаняване в местното училище, съобщават още от общината. В очакване на висока приливна вълна доброволци напълниха с пясък стотици чували и вдигнаха дигите в ниските им части край центъра на селото. В спасителната операция е включена техника на община Долни чифлик и на местни фирми.

Язовир "Цонево" прелива тази сутрин- 3 февруари, със 70 кубически метра в секунда, съобщи БНР. Прогнозата е, че преливането на "Цонево" ще достигне до 100 куб. метра в секунда. Според специалисти няма смисъл от взривяването на повече диги, това съобщи пред националното радио областният управител на Варненска област, който още е в района.

Благоприятна е ситуацията с язовир "Тича", който се очакваше до 18.00 часа днес- 3 февруари, да прелее и това да предизвика още повече увеличаване на водните нива в "Цонево". Поне до края на деня това няма да се случи. 285-те евакуирани от селата Величково, Дъбравено, Гроздьово и Цонево ще останат в детските градини и в училищата, където снощи бяха настанени. От БЧК им доставиха топли завивки, както и от община Варна.

Опасенията за повишение на нивото на река Камчия тази сутрин не се оправдаха, коментира на свой ред секретарят на областния кризисен щаб във Варна капитан Станко Станков.

Припомняме, че на 2 февруари вечерта на извънреден брифинг на областният управител Стоян Пасев и кметът Иван Портних беше съобщено, че заради преливането на язовир „Цонево“ са евакуирани превантивно 445 души и домашните им животни от селищата Дъбравино, Гроздьово, Цонево и Величково.

Мярката е заради преливането на яз. “Цонево” с 20 куб. метра в секунда и очакванията количеството да достигне 100 куб. метра в секунда. Хората са настанени в училища, детски градини и най-вече при близки и познати, стана още ясно на брифинга.

Техните домове се охраняват от ОД на МВР. Областният управител и кметът на Варна увериха, че няма да бъде допуснато мародерство.

Взривяват се диги, за да се разлее водата настрани.

Има готовност също за евакуиране и на хора от селищата Горен и Долен чифлик. При необходимост пътят Варна – Бургас ще бъде затворен.

Преливането на яз. “Цонево” е предизвикано от изпускането на яз. “Камчия”. Водата се влива в река Камчия и може да предизвика наводнения.

Тази вечер във Варна се очакват да пристигнат  министърът на вътрешните работи Веселин Вучков, главният секретар Светлозар Лазаров и екоминистърът Ивелина Василева. Тяхното намерение е да обходят застрашените от наводнение райони.

Поддържаме постоянна комуникация с всички институции, както и с премиера Бойко Борисов. Целта е да не допуснем хора да пострадат от наводнения, каза кметът Портних.

 

fallback
Още от България
fallback