Борисов призова жителите по поречието р. Луда Камчия да са готови за евакуация

Премиерът посочи, че се работи с местните власти за опазване на имуществото на гражданите, както и тяхната сигурност

02.02.2015 | 17:24 Редактор: Мариета Иванова
Борисов призова жителите по поречието р. Луда  Камчия да са готови за евакуация

По информация от Министерството на околната среда и водите и Министерството на вътрешните работи  и местните власти във Варна има риск от образуване на приливна вълна от язовир Камчия към язовир Цонево вследствие на обилните валежи в Североизточна България  и рязкото повишаване на нивото на реките в областта. Застрашени са населените места по поречието на река Луда Камчия, основно в общините Аврен и Дългопол, посочват от пресцентъра на правителствената пресслужба.

В тази връзка премиерът Бойко Борисов призова „всички жители на населените места по поречието на реката да имат готовност да се евакуират с цел запазване на сигурността на техния живот. Създаваме организация, съвместно с местните власти, за опазване на имуществото на гражданите, както и тяхната сигурност“, гласи още изявлението на премиера.

Създадена е организация над 600 човека да бъдат временно изведени от селата Величково, Гроздьово, Цонево и Дъбравино. - „Те ще бъдат временно изведени и настанени на сигурни места“, уверяват от правителствената пресслужба.

„Разпоредил съм и към Варна пътуват министърът на вътрешните работи Веселин Вучков, министърът на околната среда и водите Ивелина Василева и главният секретар на МВР Светлозар Лазаров, както и началникът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ Николай Николов“, гласят още цитираните от пресцентъра думи на премира Борисов.

Министър-председателят Бойко Борисов е в непрекъсната връзка с министрите и представителите на местната власт в засегнатите райони.