fallback

Стойчо Кацаров: Промените в здравеопазването изхождат от необходимостта за по-малко разходи

Целта на всяка здравна система е да осигури своевременна, качествена и достъпна медицинска помощ, коментира експертът

02.02.2015 | 11:40 Автор: Мариета Иванова

Предложението за въвеждане на т.нар. пакети в здравеопазването – основен, допълнителен и спешен, изхожда от това, че за здравната система трябва да се харчат по-малко пари, бюджетът трябва да харчи по-малко, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria On Air д-р Стойчо Кацаров, бивш заместник-министър на здравеопазването  и настоящ председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването.

Целта на всяка една здравна система, обаче трябва да бъде да осигури своевременна, качествена и достъпна медицинска помощ, коментира още д-р Кацаров. - „В случая промените се правят не, за да се промени качеството и достъпа, а за да се отговори на искането на Министерството на финансите. Затова съм песимист, че ще дадат добри резултати“, коментира той. Според д-р Кацаров  идеята за създаването на нови лични партиди ще има добър ефект върху сектора,  „стига да бъде направена по правилния начин“. Той посочи, че подобна идея е била лансирана през 2005-2006 година.

По думите му реализирането на идеята действително би довело до промени във взаимоотношенията между личните пациенти и лечебните заведения.

„Така е със зъболекарите, при които имаме определен обем от дейности, които се полагат. Да това е малък този набор от дейности, но ние можем да отидем, когато искаме на зъболекар“, коментира д-р Кацаров. Той посочи още, че съществената разлика между денталната и здравната помощ е в това, че при първата пакетът от здравна помощ е у човека, докато при втората – у общопрактикуващия лекар“.

 

fallback
Още от България
fallback