fallback

Над 50% от българите не биха сменили пенсионния си фонд

Най-младите са най-незаинтересовани от дебата за пенсионните промени, според социологическа компания

29.01.2015 | 15:50 Автор: Мариета Иванова

Общо 53 на сто от българите не възнамеряват да сменят досегашния си пенсионен фонд. Това показват резултатите от проучване, осъществено от социологическата компания „Алфа рисърч“.

Проучването е национално-представително и е реализирано в периода 15-23 януари. В него са участвали 1 026 пълнолетни жители в цялата страна.

От анкетираните 7 на сто са заявили, че възнамеряват да преместят партидата си. От тях 4% възнамеряват да прехвърлят парите си за втора пенсия към друг частен фонд, а 3% - в солидарната система, т. е. към Националния осигурителен институт (НОИ).

Над една трета от участниците в проучването или се колебаят как да постъпят, или не се интересуват от темата, констатира социологическата компания.

Според „Алфа рисърч“ въпреки дебатите по темата за пенсионнните осигуровки и вида на системата – солидарна и/или капиталова, 40% от родените след 1959 г. никога не са се интересували в кой универсален пенсионен фонд (УПФ) се осигуряват. Само 9 на сто от запитаните са се заинтересували от темата, сочат резултатите.

Най-неинформирани се оказват по-младите хора в България, констатират социолозите. Относително най-много знания имат работещите над 40-годишна възраст, които е трябвало да правят избор при създаването на УПФ.

Четирима от всеки десет вложители в УПФ (43%) са убедени, че осигурявайки се „допълнително задължително“, трябва да получат по-висока пенсия в сравнение с човек със сходна професия и длъжност, който не внася допълнителна пенсионна осигуровка, а 35 на сто заявяват, че не се интересуват от темата.

 

 

fallback
Още от България
fallback