Иван Нейков: Прехвърлянето на партида от УПФ в НОИ е равносилно на директна загуба на пари

Иван Нейков, бивш социален министър

29.01.2015 | 10:31 Редактор: Дориана Ранкова
 Иван Нейков: Прехвърлянето на партида от УПФ в НОИ е равносилно на директна загуба на пари

Investbook с водещ Дориана Ранкова

 

Иван Нейков смята, че предложението на министърът на труда и социалната политика  Ивайло Калфин, в продължение на 12 години плавно да се покачва осигурителната ставка, както и възрастта за пенсиониране, е правилният път за реформа.

Нейков коментира и постепенното намаляване на осигуровките за близо 14 години, от създаването на пенсионната система досега. Тезата защитаваща това преди, е била нуждата да се подпомага бизнеса и да се създават работни места. Резултатът всъщност е, че не са влезнали в НОИ около 12 млрд. лева под формата на осигуровки. Той обаче не вижда ефектът от тези средства да са съживили бизнес средата, но това не е обвинение към фирмите, защото решението е било политическо. Такова, което не е било преценено от какво в допълнение ще има нужда за подобряване на конкурентоспособността на икономиката ни. Осигурителната тежест в миналото от 30% обаче, коментира Нейков, е била твърде голяма. Затова сегашните близо 18% са били целта, но намалението е било по-голямо отколкото е трябвало.

Бившият социален министър сравни прехвърлянето на партида от УПФ към НОИ (последното предложение за реформа от Министерство на финансите), с директна загуба на пари. Идеята е местенето на средства да означава добра инвестиция, или преместването в Сребърния фонд (каквато е идеята), да е равносилно поне на капиталовия фонд. Това няма как да стане, тъй като средствата в Сребърния фонд са на депозит с много ниска лихва в БНБ, там няма управление на парите по закон. Или с други думи, инфлацията ще "изяде" спестяванията.

Иван Нейков обвърза пряко образованието и нуждата от учене цял живот, за да има здрава икономика и работещ социален модел. Той допълни, че в Закона за нормативните актове е залегнало всяко предложение за изменение на закон да бъде подкрепен от анализ на въздействието му. Така и всички предложенията, които валят сега трябва да бъдат добре обосновани.

Нейков одобри и промяната на коефициента за изчисляване на пенсията при новоотпуснатите такива, но обясни, че това е просто прецизност, не необходимата промяна. Няма да има сериозна промяна в големината на пенсиите, това е техническо решение.

 

Цялото интервю може да видите в следващия видео материал: