Специална закваска ще удължава срока на годност на хляба

Тя ще може да се използва с различен тип брашно

09.07.2024 | 12:52 Редактор: Беатрис Младжова
Специална закваска ще удължава срока на годност на хляба

У нас се разработва специална закваска от кисело мляко, която може да удължи срока на годност на хляба и да се произвежда без консерванти. Освен че би бил напълно естествен, хлябът от това тесто би имал и по-мека и ароматна средина, по-хрупкава коричка, по-голям обем и по-приятен аромат и вкус в сравнение с хляба, получен без добавяне на кисело тесто, съобщиха от "Ел Би Булгарикум".

Новият вид закваска е замислена така, че да може да се използва с различен тип брашно – пшеничено, ечемичено, царевично, елда и др. Специалистите изхождат от факта, че хлябът е хранителен продукт с малка трайност, поради което неговото по-продължително съхранение е от изключителна важност. 

Те стигат до извода, че най-добрият подход за запазване на хляба, отговарящ и на потребителското търсене за избягване на химичните консерванти и удължаване на срока на годност чрез използване на естествени вещества, е добавянето на кисело тесто. То съдържа селекционирани симбиотични комбинации от хомо- и хетероферментативни млечнокисели бактерии и дрожди. 

Разработката на Университета по хранителни технологии в Пловдив (УХТ) става повод за разширяване на сътрудничество между учени от университета и научно-изследователския център на държавната млекопреработвателна компания "Ел Би Булгарикум". 

Снимка: Pexels