ЕК: Исландия може да оттегли кандидатурата си за членство в ЕС, ако реши

06.01.2015 | 14:45 Редактор: Ирина Георгиева

Ако властите в Исландия решат да оттеглят кандидатурата на страната за членство в ЕС, могат да го направят, това зависи от тях, заяви на пресконференция Мая Кочиянчич, говорител на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини, предаде БТА. Така тя отговори на въпрос, свързан с изявление на исландския премиер Сигмундур Гунлаугсон, в което той изразява подобно намерение.

Цитиран от местни медии, Гунлаугсон посочва, че това би бил втори опит на Рейкявик да се оттегли от преговорите за членство, които определя като "вече невалидни". По неговите думи причината за този ход се корени както в промените в самия ЕС, така и в промяната на властта в Исландия.

Преговорите между Рейкявик и Брюксел започнаха през 2009 г., но останаха в застой през 2013 г., след като местните избори бяха спечелени от Партията на независимостта и Прогресивната партия. Новоизбраният премиер Гунлаугсон замрази преговорите заради налаганите от ЕС квоти за риболов. Исландия е част от Шенгенското пространство, Европейското икономическо пространство  и от Европейската асоциация за свободна търговия.

Миналата година исландските власти направиха първи опит за прекратяване на преговорите за членство в ЕС, което доведе до обществени протести. Очаква се скоро парламентът на страната да обсъди решение, свързано с прекратяването на преговорите за 
членство в общността.